Rejsehold skal hjælpe med klimatilpasning

Et rejsehold er nu klar til at rejse rundt til kommuner og forsyningsselskaber for at hjælpe dem med klimatilpasningen.

Mange har været ramt af oversvømmelser de seneste år, og nu tager et rejsehold ud for at rådgive kommunerne. (Foto: Michael Sørensen © DR)

I flere år er et rejsehold rejst ud til kommuner for at rådgive om vindmøller, og nu skal et nyt rejsehold gøre det samme, når det gælder klimatilpasning.

- I gennem flere år er der opbygget en mængde viden om klimatilpasning, og derfor har vi oprettet en netportal, og nogle ansatte skal rejse rundt til kommunerne og fortælle om den viden, siger Kåre Jakobsen, kontorchef i Naturstyrelsen.

- Rejseholdet skal tage ud og fortælle om de gode eksempler, om støtteordninger, om det seneste nye fra forskningsverdenen og nyheder fra ind- og udland, siger han.

Se hvordan havvandet stiger

Portalen Klimatilpasning.dk lancerer i morgen et nyt kort, hvor man kan se, hvordan havvandsstigningerne vil se ud frem til 2100. Ved at indsætte en stigning kan man se, om det område man bor i er i spil.

- Vores vurderinger går på, at havvandsstigningen vil være mellem 0,1 til 1,2 meter frem til udgangen af dette århundrede. Hvis man for eksempel indsætter en halv meters stigning vil man kunne se, hvordan det påvirker landet, siger Kåre Jakobsen.

En kompleks analyse

Rejseholdet vil for eksempel også kunne rådgive, hvis et hus ligger i en dal og er i fare for at blive oversvømmet på grund af havstigning, regn eller grundvandsstigning.

- Det vil være en kompleks analyse, og det vil vi kunne hjælpe kommunen med, siger han.

Inden for to år skal kommunerne have udarbejdet en handlingsplan for klimatilpasning, og rejseholdet har allerede fået flere henvendelser fra kommuner om besøg.