Rejseholdets tidligere chef om dobbeltmordet på Østerbro: 'Sagen går over i historien'

28-årig mand er blevet kendt skyldig i drabet på en ældre mand og en ældre kvinde.

Bent Isager-Nielsen forklarer, at arbejdet med en sådan sag normalt forløber ved, at man først leder efter beviser for, at der er sket noget kriminelt. Så undersøger man, hvad motivet kan være, før man forsøger at finde en mistænkt. Og så afhører man vidner. I denne sag er der blevet afhørt omkring 50 vidner. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Uden at gå for meget i detaljer, vil jeg tro, at vi her har at gøre med en ny, dansk seriemorder.

Det siger Bent Isager-Nielsen, der er tidligere politiinspektør og drabschef i blandt andet Rigspolitiets Rejsehold og i flere politikredse.

I over 20 år arbejdede han med at opklare nogle af de største mordsager i Danmark, og han er ikke overrasket over, at en 28-årig mand i dag er blevet kendt skyldig i drabet på to ældre personer sidste år.

Gerningsmanden, den 28-årige James Schmidt, er blevet kendt skyldig i to ud af de tre mordsager, han var anklaget for. Han er blevet idømt fængsel på livstid.

Sagerne omhandler en 83-årig kvinde, der døde 7. februar. En 80-årig mand, der døde 2. marts. Og en 81-årig kvinde, der døde 7. marts. Det er det første dødsfald, i februar, gerningsmanden ikke er kendt skyldig i.

- Sager om seriemordere er meget sjældne i Danmark. Vi har en meget rigid betegnelse: De skal have begået tre drab, og der skal være tid imellem drabene. Der skal være en mental nedkøling mellem dem. Og det er der jo egentlig tale om her, som jeg forstår det. Som jeg lige ser det, er frifindelsen af det tredje offer sket, fordi liget blev kremeret, inden man kunne undersøge sagen, siger Bent Isager-Nielsen

Oprindeligt undersøgte politiet nemlig slet ikke de tre dødsfald.

Det var først, da datteren til den ene af de dræbte undrede sig og dernæst kontaktede politiet, at sagen begyndte at rulle. Og det gør sagen endnu mere markant.

- Det er ret usædvanligt, at datteren har sat politiet på sagen. Det ser man ikke ofte. Men sådan noget kan ske med ældre mennesker, hvis der ikke er tegn på indbrud, og hvis skaderne først ses ved obduktionen.

- Men det er jo et klart fejlskud. Det er jo en fejl, at politiet overser de drab, siger Bent Isager-Nielsen.

Politiet har kaldt sagen grov og usædvanlig og mener, at James Schmidt begik drabene, fordi han ville frarøve sine ofre penge.

28-årige James Schmidt har flere gange været sigtet for voldtægt og også tidligere sigtet for et drabsforsøg. Han har også tidligere været i fængsel, hvor han blev dømt for at overfalde to fængselsbetjente. til højre er det et foto af bygningen på Vangehusvej på Østerbro, hvor drabene fandt sted.

Går over i historien

I sagen var der uenighed om at dømme ham for det tredje drab i tiltalen.

Blandt andet fordi den 83-årige Eva Hoffmeister ikke nåede at blive obduceret, inden hun blev bisat. Hun var den første af de tre pensionister, der døde. Tre nævninge stemte for også at kende ham skyldig for den tredje anklage om drab, mens tre dommere og tre nævninge ikke mente, at der var beviser nok i sagen.

- Drab uden lig er bare uhyggeligt vanskelige, siger Bent Isager-Nielsen om det tredje dødsfald.

Men selvom James Schmidt ikke kan kategoriseres som seriemorder, da Københavns Byret kun har kunnet bevise to af drabene, er Bent Isager-Nielsen sikker på, at sagen går over i historien, da der generelt er så få sager i Danmark, hvor flere personer bliver dræbt af samme gerningsmand.

- Dansk politi opklarer langt de fleste drab. Vi har kun 2-3 dokumenterede sager om egentlige seriemordere, forklarer han.

I begge sager havde morderne indrømmet endnu flere mord, men der kunne ikke findes beviser nok.

Facebook
Twitter