Rejseselskaber har travlt efter terrorangreb: Bekymring for ferierejser til Sri Lanka

Nogle danskere forsøger at annullere planlagte rejser til Sri Lanka.

Omtrent 20.000 danskere rejser til Sri Lanka om året. (Foto: DINUKA LIYANAWATTE)

De danske rejsebureuaer vågnede op til en ny virkelighed tirsdag, efter den idylliske turistdestination Sri Lanka påskedag blev ramt af bombeangreb, der kostede mindst 321 mennesker livet.

Landet har de senere år været et opblomstrende rejsemål, hvor mere end 20.000 danskere vælger at rejse til om året. Men nu stiller turisterne spørgsmålstegn ved, om det er sikkert at rejse rundt i Sri Lanka.

En af de, der har siddet klar ved telefonerne for at tage imod opkald fra rejsende, der allerede har booket billetter til Sri Lanka, er Mette Sikla Nielsen fra rejsebureauet Nyhavn Rejser.

- Vi har allerede fået opkald fra kunder, der ønsker at annullere deres rejse, fordi de stod til at skulle af sted i næste uge. Men de, der først skal rejse til juli, tager det rimelig roligt og afventer situationen, siger rejsekonsulenten.

Dybt tragisk

De danske rejsebureuaer følger lige nu Udenrigsministeriets anbefalinger, som midlertidigt fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Sri Lanka.

Ifølge salgsdirektøren for rejsebureauet Rolf Wilton er det en ulykkelig situation for landet.

- Det er dybt tragisk for Sri Lanka. Nu havde de endelig fået etableret en populær destination for turismen igen ovenpå borgerkrigen, siger han.

447.890 turister besøgte Sri Lanka i 2009. I 2017 var tallet steget til 2.1 millioner turister, og Sri Lanka er af Lonely Planet blevet kåret som årets rejsemål i 2019.

Salgsdirektøren ved Nyhavn Rejser er ikke i tvivl om, at de nylige angreb vil påvirke turismen. Men omvendt forklarer rejsekonsulenten Mette Sikla Nielsen, at flere af Sri Lanka-kunderne er nogle, der har udvalgt destinationen nøje og sat sig grundigt ind i, hvad de gerne vil opleve og se på Sri Lanka. Derfor er de villige til at vente og se, hvad der sker.

Nyhavn Rejser har 45 rejsende til Sri Lanka til juli, og indtil videre tager bureauet personlig kontakt til kunderne for at oplyse dem om situationen og deres muligheder for at ombooke.

Bureauet afventer lige nu, hvad reglerne bliver omkring udstedte billetter, fordi der endnu ikke er fastlagt en slutdato for refundering af billetter.

Sri Lanka må genoprette tryghed

Brancheforeningen Dansk Rejsebureau Forening anbefaler også, at man som rejsende har is i maven de kommende uger.

- Hvis folk skal afsted i løbet af sommeren, ville jeg afvente situationen og se. Det er for tidligt at sige noget lige nu, siger administrerende direktør Lars Thykier.

Han mener, at det er op til landet selv at sende et signal om, at det er sikkert at rejse dertil fremover.

- Det ligger i Sri Lankas hænder at få rettet op på situationen hurtigst muligt og sørge for at overbevise turisterne om, at de kan have tillid til at rejse der, siger han.

De næste par uger vil ifølge ham afgøre, om destinationen bliver ved med at være populær at rejse til som dansker.

- Hvis de ikke får genskabt troværdighed til landet, så rejser folk bare et andet sted hen. På den måde konkurrerer landene mod hinanden. Og det ville være virkelig ærgerligt, hvis Sri Lanka skulle tilbage til nulpunktet, nu hvor landet endelig har genvundet popularitet, siger Lars Thykier.

De, der har booket en fremtidig rejse til Sri Lanka, opfordres af Dansk Rejsebureau Forening til, at man tager kontakt til sit eget rejsebureau for at få information om afbestilling eller ændringer af rejsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk