Rejseselskaber om Marokko-drab: 'Når noget så forfærdeligt sker, gør det folk nervøse'

Drabet på to kvinder kan få konsekvenser for turismen, der er afgørende for Marokkos økonomi, vurderer forsker.  

De to kvinder var på vandretur her i Atlasbjergene i Marokko. (Foto: Ritzau Scanpix)

Marokko har i mange år været en populær destination for danske turister. Især Marrakesh, der ligger for foden af Atlasbjergene, er velbesøgt, lige som mange tager på vandreture ved Toubkal-bjerget syd for byen.

Det var i dette bjergområde, at den 24-årige danske kvinde, Louise Vesterager Jespersen, og hendes 28-årige norske veninde, Maren Ueland, blev fundet dræbt i mandags.

Den marokkanske anklagemyndighed efterforsker sagen som terror.

Den uhyggelige drabssag, der har fået stor international opmærksomhed, skaber bekymring blandt turister, oplyser flere rejseselskaber, som DR Nyheder har talt med.

- Det er klart, at det skaber en masse usikkerhed om, hvorvidt man skal tage afsted eller ej. Vi oplever kunder, som ringer og spørger, om de kan aflyse deres tur, siger Daniel Kirknæs Færk, der er ejer af rejsebureauet Bering Rejser.

Danske Louisa Vesterager Jespersen (tv.) på 24 år og hendes 28-årige norske veninde, Maren Ueland, blev fundet døde i et bjergområde ca. ti kilometer uden for landsbyen Imlil, der ligger syd for Marrakech. (Foto: - © Scanpix)

Normalt et sikkert område

Rejseselskabet har solgt rejser til Marokko i syv og år og arrangerer blandt andet trekkingture i det område, hvor de to skandinaviske kvinder blev fundet dræbt i deres telt.

- Folk, der har været dernede, ved, at det normalt er et meget sikkert område, men når noget så forfærdeligt sker, gør det folk nervøse.

Også rejseselskabet Marokko Eksperten har haft kunder i telefonen, der har spurgt ind til situationen, fortæller rejsekonsulent Susanne Bach.

- Dem, som skulle have været til samme område, har givet udtryk for, at de er lidt bekymrede for stemningen - ikke så meget for sikkerheden - og derfor har de valgt at tage ud til kysten eller at blive i Marrakesh, siger Susanne Bach.

Hos Bravo Tours vurderer salgsdirektør Stig Elling, at nogle turister vil være tilbageholdende med at rejse dertil i en kort periode, men han forventer, at det hurtigt vil blive normaliseret.

- Det er klart, at man skal tænke lidt, når sådan noget sker, men jeg tror ikke, at det er noget, der rokker ved danskernes lyst til at rejse til Marokko på længere sigt, siger Stig Elling.

Ligene af de to kvinder, som blev dræbt i Atlasbjergene i Marokko, blev torsdag kørt til lufthavnen i Marrakech. (Foto: afp © Scanpix)

Ekstremt afhængig af turisme

Seniorforsker Rasmus Boserup fra Dansk Institut for Internationale Studier forklarer, at Marokko er "ekstremt afhængig af turisme-industrien".

- Derfor rammer sådan en sag hårdt i et land, der ellers har gjort en meget stor indsats for at skabe sikkerhed for turisterne, forklarer han.

Han vurderer, at mange danskere vil være tilbageholdende med at vælge Marokko som rejsemål i en periode.

- Sagen er jo så bestialsk, at mange nok vil tænke sig om en ekstra gang, siger Rasmus Boserup.

Han understreger dog, at Marokkos myndigheder har handlet effektivt ved at foretage hurtige anholdelser af fire mænd.

- Deres turisme kan måske godt tåle det, hvis det her er et isoleret tilfælde, og hvis det viser sig, at de har pågrebet gerningsmændene, men hvis der kommer flere episoder i en række, så begynder turisterne at trække sig, siger Rasmus Boserup.

De to kvinder blev fundet dræbt i et bjergområde ikke langt fra den lille bjerglandsby Imlil, der ligger en times kørsel syd for storbyen Marrakesh. (© DR Nyheder)