Rejseselskaberne jubler efter farvel til corona-rejsevejledninger: 'Vi håber, vi kan følge med efterspørgslen'

Rejseselskaberne forudser, at udfasningen af de specifikke corona-rejsevejledninger vil få flere til at rejse uden for Europa.

Grafik: Nathalie Nystad

Fremover skal rejsevejledningerne fra Udenrigsministeriet ikke længere udarbejdes på baggrund af coronasituationen i de forskellige lande.

Det besluttede et bredt flertal i Folketinget i går, og det vækker glæde i rejsebranchen:

- Vi har armene over hovedet og er overlykkelige. Det er nok den bedste nyhed, vi har modtaget under hele det her coronaforløb, siger Mikkel Hansen, der er pressechef hos rejseselskabet TUI's afdeling i Danmark.

Her er champagnen allerede bestilt, og der er ansat nye medarbejdere fra november måned for at imødekomme den forventede stigende efterspøgsel.

- Vi forventer, at mange flere danskere bliver trygge ved at bestille deres vinterferie efter den besked, myndighederne kom ud med i går. Der bliver færre ting at forholde sig til, og vi håber bare, vi kan følge med efterspørgslen, siger Mikkel Hansen.

Farverne har skabt forvirring

Hidtil har Udenrigsministeriets Borgerservice udarbejdet rejsevejledninger, hvor de forskellige lande er blevet markeret som enten grønne, gule, orange eller røde alt afhængig af coronasituationen.

Og selvom det de seneste måneder har været muligt at rejse til de fleste lande for færdigvaccinerede, så har det forvirret mange forbrugere, når et land for eksempel har været orange i vejledningen.

- Mange kunder har set den orange farve som en farlig farve, selvom man godt har kunnet rejse dertil som færdigvaccineret. Det har vi skullet knokle for at kommunikere ud, og nu er det blevet en del nemmere, siger Mikkel Hansen.

Thailand er en af de destinationer, som de danske rejseselskaber håber snart at kunne sende turister afsted til igen. (Foto: JACK TAYLOR © Ritzau Scanpix)

Nu er udgangspunktet for vejledningerne i stedet, at man er vaccineret, da størstedelen af den danske befolkning har fået coronavaccinen, og hos Spies er de også "ekstremt positive" over den nye ændring:

- Mange har måske holdt lidt tilbage med at booke rejser uden for Europa, fordi man med god grund har opfattet vejledningen fra Udenrigsministeriet, som om det blev frarådet alle, siger Sofie Folden Lund, der er kommunikationschef hos Spies.

- Nu bliver det mere tydeligt for de rejsende, at man rent faktisk godt kan rejse ud, og vejledningerne kommer til at afspejle virkeligheden meget bedre, siger hun.

Tilbage til normalen

De nye regler betyder, at Udenrigsministeriet ikke længere fraråder rejser til udlandet på baggrund af coronasmitte, hvis man er færdigvaccineret eller immun.

I stedet går man tilbage til at basere rejsevejledningerne på sikkerhedsrisikoen i landet og kigger på, om der for eksempel er krig, oprør, risiko for terror eller udbrud af farlige sygdomme.

Rejseselskaberne skal derfor fremover selv gå ind og tjekke de lokale coronarestriktioner for de destinationer, de sælger rejser til, men det er ikke noget, der bekymrer dem:

- Vi er vant til at arbejde med vejledninger og gjorde det jo også før corona, siger Glenn Bisgaard, der er salgsdirektør hos Apollo Rejser i Danmark.

- Under coronapandemien har vi skullet arbejde med forskellige farver og ugentlige opdateringer både på EU-niveau og uden for EU. Vi har skullet holde tungen lige i munden gennem hele perioden, og det her kommer til at betyde en noget mere normaliseret hverdag for os, siger han.

Også hos TUI forudser man, at det fremover bliver nemmere at sende danske turister afsted til udlandet:

- Det har krævet en hel del tid og en masse ressourcer fra vores side at holde øje med rejserestriktionerne fra de danske myndigheder. Nu skal vi i stedet som udgangspunkt kun holde øje med de lokale restriktioner og vejledninger, siger Mikkel Hansen.

Han understreger dog, at det også er op til den rejsende at orientere sig om lokale restriktioner:

- Nu har man åbnet op for alle, men det er vigtigt, at den rejsende går ind og kigger på, hvad der gælder for den enkelte destination. Det er det samme som før corona, hvor man også skulle orientere sig i rejsevejledninger.

Facebook
Twitter