Rekordfå fodboldfans lagt i håndjern ved sidste års Superliga-kampe

Sidste år var antallet af anholdte ved danske fodboldkampe det laveste i 10 år, viser nye tal.

Her ses FC Københavns fans med politieskorte på vej til pokalsemifinalen mod Brøndby onsdag d. 20 april 2016 i Brøndby. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Selvom der fortsat kan være slagsmål, hærværk og rygende romerlys, når fodboldfans tørner sammen ved Superligaens kampe, så bliver der længere mellem de fans, som politiet tager med på stationen eller lægger i håndjern ved kampene.

Nye tal viser, at politiet anholder og frihedsberøver langt færre fans ved kampene i Superligaen end tidligere.

Sidste år var antallet af anholdte det laveste i 10 år, fortæller vicepolitiinspektør Benny Øchkenholt fra Rigspolitiet.

- Overordnet set er der et fald i antallet af anholdte og frihedsberøvede. Fra 99 i forrige sæson til 68 i den seneste sæson, siger han og fortæller, at det er et fald, som politiet er glade for.

Færre frihedsberøvelser og mere dialog

Ifølge vicepolitiinspektøren skyldes faldet især den dialogbaserede tilgang, som politiet i de seneste år har haft held til at opbygge i samarbejde med de danske fanklubber.

Inden de helt store fodboldbrag laver politiet aftaler med kontaktpersoner hos fanklubberne om transporten til og fra kampene. Det er en strategi, der ser ud til at virke, fortæller Benny Øchkenholt.

En anden del af forklaringen er samtidig, at politiet er gået væk fra at frihedsberøve fans i samme grad som tidligere. Ud over almindelige anholdelser efter Retsplejeloven har politiet også mulighed for at skride til præventive frihedsberøvelser af fans.

Det er tidligere set ved kampe - som tilbage i 2013, hvor 486 fans blev frihedsberøvet og sat i futtog ved en kamp mellem Brøndby og FCK. Mange af de frihedsberøvede fans krævede efterfølgende erstatning.

Sidste år blev kun fire fans frihedsberøvet mod 23 i sæsonen før.

- Det har vist sig rent erfaringsmæssigt, at i nogle af de sager, hvor der har været rigtig mange frihedsberøvede efter Politiloven, der har det været svært at få domstolenes medhold i, at det var i orden. Derfor er det ikke en metode, som er så anvendt mere, siger Benny Øchkenholt.

Anholdte og frihedsberøvede:

 • Sæsonen 2015/2016: 64 anholdte og 4 frihedsberøvede

 • Sæsonen 2014/2015: 76 anholdte og 23 frihedsberøvede

 • Sæsonen 2013/2014: 177 anholdte og 487 frihedsberøvedeKilde: Rigspolitiet

Men kan det samlede fald så skyldes, at I har undladt at frihedsberøve nogen, som man måske tidligere ville have frihedsberøvet?

- Sådan kan man ikke stille det op. Vi har kigget på vores koncepter og set, hvordan vi kunne justere dem. Vi er i høj grad gået over til at arbejde dialogbaseret og være meget mere synlige. Det er det, som også har gjort, at det ikke i samme grad som tidligere har været nødvendigt at frihedsberøve forebyggende, siger Benny Øchkenholt.

Lige så mange sigtes

Faldet i anholdelser afspejles dog ikke i antallet af sigtelser, som politiet sidste år delte ud ved kampene i Superligaen.

Her er antallet tæt på status quo med 376 i 2015/2016 mod 377 i sæsonen 2014/2015.

- Der sker sigtelser i de sager, hvor der er noget at sigte for. Det er svært at pege entydigt på, hvad det er, der gør, at tallet er opretholdt, siger Benny Øchkenholt og fortsætter:

- Vi kan se, at det især er ordensbekendtgørelsen, fyrværkeriloven og lov om euforiserende stoffer. Det er de tre højdespringere, når det gælder sigtelser, siger han.

Sigtelser:

 • Sæsonen 2015/2016: 376 sigtelser

 • Sæsonen 2014/2015: 377 sigtelser

 • Sæsonen 2013/2014: 754 sigtelserKilde: Rigspolitiet

Politiet har haft ekstra travlt i de seneste år med øget grænsekontrol og bevogtning af mulige terrormål. Så er det blot fordi, at der er færre ressourcer til stede, at man nu anholder færre fans ved kampene?

- Det er ikke vores vurdering. Det er det bedre samarbejde mellem klubber, politi og fans - sammenholdt med de koncepter, der hele tiden bliver udviklet, som gør, at det er nødvendigt at anholde færre. Og det er en god udvikling, siger Benny Øchkenholt.

Her anholdt politiet fodboldfans i 2015/2016:

 • Nordjyllands Politi: 16 anholdelser

 • Østjyllands Politi: 11 anholdelser

 • Midt- & Vestjyllands Politi: 17 anholdelser

 • Syd- & Sønderjyllands Politi: 2 anholdelser

 • Fyns Politi: 11 anholdelser

 • Københavns Vestegns Politi: 6 anholdelser

 • Københavns Politi: 1 anholdelse

 • Derudover blev i alt 4 personer frihedsberøvet efter PolitilovenKilde: Rigspolitiet

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk