Rekordmange danskere går til fysioterapeut

Det skyldes blandt andet en øget efterspørgsel hos især ældre, men også at lægerne er pressede, vurderer forsker.

Fysioterapeut Lars Eberhardt behandler Arne Brandt-Nielsen på klinikken i Ballerup. (Foto: Bardur Thomsen © dr)

Ryg, hofte og skuldre.

Det er typisk der, patienterne har ondt, når de sidder i venteværelset hos landets fysioterapeuter.

Og det er der flere og flere danskere, som gør.

Knap en halv million - helt nøjagtigt 468.280 - var sidste år til behandling hos en fysioterapeut, viser de nyeste tal fra Danske Regioner.

Det er næsten 100.000 flere end for 10 år siden, hvor 371.384 gik til den mest almindelige form for fysioterapi, hvor størstedelen af regningen bliver dækket af sygesikringen, men hvor der også er en mindre brugerbetaling. Det er en stigning på 26 procent.

- Det er en betydelig stigning, siger Jakob Kjellberg, der er professor i sundhedsøkonomi ved Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Lægerne henviser mere

Han vurderer, at stigningen både skyldes en generel fremgang i brugen af sundhedsydelser og en øget efterspørgsel på netop fysioterapi.

- Vi bliver rigere som befolkning, og grænsen for hvad man accepterer, der ikke fungerer i kroppen, ændrer sig også hele tiden. Derfor er det naturligt, at når man har flere penge, så bruger man også flere penge, siger han og henviser til, at der normalt er en mindre brugerbetaling på fysioterapi.

Samtidig skyldes stigningen også, at det for de praktiserende læger er blevet nemmere at henvise patienterne til fysioterapi, vurderer Jakob Kjellberg.

Og det gør flere læger brug af - også fordi de har travlt, mener han.

- De praktiserende læger er pressede, de har mange patienter, og der er mange krav til en praktiserende læge. Fysioterapi kan være en ventil - at sende patienter videre, som de måske ikke selv kan gøre så meget for, siger han.

Ældre vil have et aktivt liv

Det er især blandt de ældre borgere på 65 år og derover, at stigningen er størst, viser tal fra Danmarks Statistik.

- Ældre i dag vil have et aktivt seniorliv, hvor de kan gøre, hvad de har lyst til, siger Lars Eberhardt, der er fysioterapeut og ejer af en klinik i Ballerup nordvest for København.

Han står ved briksen og behandler 81-årige Arne Brandt-Nielsen, der har smerter i hoften efter en hofteoperation.

- Det er begrænset, hvad jeg kan lave. Hvis bare jeg skal løfte benet, gør det ondt, fortæller Arne Brandt-Nielsen.

Han har gået til fysioterapi hos Lars Eberhardt i et halvt år.

Normalt træner de i klinikkens bassin, men fordi Arne Brandt-Nielsen nu har fået nogle spændinger og betændelse i hoften, supplerer Lars Eberhardt træningen med manuel behandling.

- Vævet har trukket sig sammen og er en smule betændt, så jeg forsøger at løsne arvævet, forklarer Lars Eberhardt.

Også flere børn og erhvervsaktive voksne

Her på klinikken kan Lars Eberhardt godt mærke, at det er blevet mere populært at gå til fysioterapeut.

- Der er gang i butikken. Det er helt klart seniorgruppen, der får flest skader, men vi har også set en stigning i antallet af børn, der kommer, og det samme med patienter i den erhvervsaktive alder, forklarer han.

Og det er en tendens, fysioterapeuter oplever over hele landet, lyder det fra fysioterapeuternes forening, Danske Fysioterapeuter.

- Det, vi har set, er, at folk kommer med en masse skavanker i bevægeapparatet, siger Tina Lambrecht, der er formand for Danske Fysioterapeuter.

Gennem årene er der kommet mere og mere dokumentation for, at behandlingerne hos en fysioterapeut virker, og det er også en afgørende årsag til, at så mange flere bliver henvist, vurderer Tina Lambrecht.

- Jeg tror, at befolkningen er meget veloplyste og godt ved, at fysisk aktivitet er sundt, så derfor opsøger de fysioterapeut, siger hun.

- Vi skal holde øje med, om det kan betale sig

Jakob Kjellberg anerkender, at der er kommet mere dokumentation for, at behandlingerne hos fysioterapeuter virker, men som sundhedsøkonom sætter han alligevel spørgsmåltegn ved, hvor meget sundhed, både patienter og samfundet får for pengene.

- Der kommer gradvis mere dokumentation, men det er et område, der helt generelt er svagt dokumenteret, og så skal vi hele tiden holde os for øje, om vi får sundhed for de penge, vi investerer i det her område, siger han og fortsætter:

- Hvis vi bruger penge på et område, hvor der ikke er stærk evidens, risikerer vi, at det er spild af penge, som kunne være brugt et andet sted, hvor vi kunne have haft gavn af dem i sundhedsvæsnet.

Hos Danske Fysioterapeuter, er Tina Lambrecht ikke i tvivl om, at det godt kan betale sig for samfundet at sende så mange til fysioterapeut.

- Vi ved, at træning kan være med til at udskyde operationer, eller at man helt kan undgå operation, og fysioterapi betyder også, at man sparer penge i forhold til sygedage, medicin, dyre udredninger på hospitalet, siger Tina Lambrecht.

Regeringens sundhedsudspil

  • I regeringens sundhedsudspil fra marts foreslår regeringen sammen med Dansk Folkeparti, at man fra 2021 skal kunne få tilskud til behandling hos en fysioterapeut uden at få en henvisning fra sin læge.

  • I stedet skal man kunne gå direkte til din fysioterapeut og stadig få støtte fra det offentlige.

  • Det vil ifølge Jakob Kjellberg betyde en endnu større stigning i antallet af danskere, der hvert år går til fysioterapi.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk