Rekordmange får julehjælp i år

Selvom antallet af familier, der får julehjælp, igen slår rekord, står mange familier tilbage uden den hjælp, de søgte.

Familierne får blandt andet julemad og gavekort til legetøj. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Om en uge er det juleaften.

Og for mange familier bliver julen måske lidt lettere, end de havde frygtet, da rekordmange familier får julehjælp i år.

Det viser nye tal fra flere af de danske hjælpeorganisationer.

Hos Dansk Folkehjælp begynder man i dag at dele 5400 julehjælpspakker ud, hvilket er en stigning på otte procent siden sidste år.

- Men vi har som de tidligere år flere ansøgere, end vi har været i stand til at hjælpe, siger Klaus Nørlem, generalsekretær hos Dansk Folkehjælp, til DR Nyheder.

Også hos Frelsens Hær sætter man rekord i år ved at hjælpe omkring 9000 af de 11.914 ansøgere.

- Vi må sige nej til de rigeste fattige, hvilket ikke er rart, når man gerne vil give alle en god jul, siger Lars Lydholm, informations- og forvaltningschef i Frelsens hær.

Mødrehjælpen samler stadig ind, men regner med at kunne hjælpe 2336 familier i år, hvilket også er en stigning i forhold til sidste år.

Gør folk fattige

Der er ifølge Klaus Nørlem fra Dansk Folkehjælp to grunde til at flere søger om hjælp. Den ene er, at flere har fået kendskab til at hjælpen er der. Den er anden er, at flere danskere er blevet fattige.

- Noget af det, der gør danske familier fattige, er blandt andet de typer af overførselsindkomster, vi har i Danmark, der løbende bliver justeret og gennemført reformer indenfor, siger han.

Specielt kontanthjælpsreformen har ifølge Klaus Nørlem gjort, at flere familier bliver presset ud i fattigdom og søger hjælp.

- Fordi mange af dem der modtager hjælpen, som i forvejen har et lille rådighedsbeløb, nu har et endnu mindre beløb til rådighed efter gennemførelsen af reformen.