Rekordmange kongeørne: Nu er der fem ynglende par i Danmark

For første gang er der fem ynglende par i bestanden af kongeørne.

Tilbage i 1998 etablerede kongeørnen sig som ny ynglefugl i Danmark. Men der skulle gå 20 år, før antallet af ynglende par kom op på et rekord antal.

Ifølge Dansk Ornitologisk Forening er der lige nu fem ynglende par.

- Det er meget positivt og glædeligt, at der omsider er lidt fremgang for kongeørnene i Danmark. Det betyder, at der bliver en øget mulighed for, at den kan udvikle sig yderligere - især når de får unger, siger Hans Christophersen, der arbejder med kongeørne i 'projekt ørn', der hører under Dansk Ornitologisk Forening.

Og det er der udsigt til.

I år forventes det, at fire nye unger vil lette fra rederne inden længe, og det er ekstra glædeligt denne gang. Sidste år var der nemlig for første gang i 17 år ingen af parrene, der fik unger.

Hvorfor vides ikke med sikkerhed, men Hans Christophersen har et par teorier:

- Vi har tidligere set, hvordan mårer kan kravle op i havørnereder og tømme dem for æg. Sidste år så det ud til, at kongeørnene havde æg, men ungerne kom aldrig. Så en mulighed er, at de er blevet taget. Derudover kan vejrforhold ligeledes spille ind.

Succeshistorie med kongeørne i Danmark

Med årets facit på fire unger er der fostret 41 udfløjne unge kongeørne i Danmark i perioden 1998-2018. Hans Christophersen vurderer, at der er omkring 20 kongeørne i Danmark.

Det har undret ørneeksperterne, hvor nogle af ungerne fra de andre år er blevet af.

Derfor kører man i øjeblikket et projekt, hvor man har forsynet nogle af de unge ørne med en gps, så man kan følge, hvor de forsvinder hen, hvis de forlader Danmark, fortæller Hans Christophersen.

I første omgang lå det slet ikke i kortene, at kongeørnene ville slå sig ned i Danmark. Og det kom som en overraskelse, da den tilbage i 1998 begyndte at yngle.

- I virkeligheden er det lidt af en succeshistorie, siger Hans Christophersen.

For normalt er kongeørnen en højlandsfugl, der holder til i Norge, Sverige og videre øst over. Men i slutningen af 1990'erne søgte den mod Danmark, og siden er det ene par blevet til fem.

- Vi ved ikke, hvor kongeørnene præcis er kommet fra, men der foregår forskellige undersøgelser, der gerne skulle kortlægge det via DNA, siger ørneeksperten.

Kongeørne kan få op til tre unger per kuld og er lidt over en måned om at udruge æggene.

Facebook
Twitter