Rekordmange kvinder søger uddannelse i Forsvaret

Der er rift om pladserne på Forsvarets 40 uddannelser og stadig flere kvinder blandt ansøgerne.

Aldrig før har Forsvaret modtaget så mange ansøgninger fra kvinder, som søger ind på en officersuddannelse, som i år. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Flere og flere kvinder drømmer om en uddannelse i Forsvaret, og i år har Forsvaret modtaget rekordmange ansøgninger fra kvinder til officersuddannelserne.

Ud af 729 ansøgninger var 23 procent fra kvinder, viser nye tal fra Forsvarsministeriets Personalestyrelse. Der er kun 198 studiepladser på officersuddannelserne.

- Generelt set ser vi en tendens til, at vi får flere og flere kvindelige ansøgere til forsvarets 40 forskellige uddannelser, og det er vi supertilfredse med, siger Anders Christian Bech, chef for marketingssektionen ved Forsvarsministeriets personalestyrelse.

Også Niels Tønning, som er formand for officererne i Hovedorganisationen af Officerer i Danmark – HOD, glæder sig over, at flere kvinder søger uddannelse i Forsvaret.

Det er nemlig en positiv konsekvens af en ihærdig rekrutteringsindsats, og det viser mangfoldighed, mener han.

- Det er med til at forbedre det psykiske arbejdsmiljø, at man har en øget diversitet og repræsenterer både mænd og kvinder på lige fod med resten af befolkningen. Og det er med til at give en mere samarbejdsorienteret kultur, siger Niels Tønning.

Cathrine manglede udfordringer

28-årige Cathrine Nielsen er en af de kvinder, der er ved at uddanne sig i Forsvaret. Sidste år søgte hun ind som kontrol- og varslingsofficer til Flyvevåbnet, og efter utallige test og samtaler kunne hun endelig smide armene i vejret og juble over sin nye studieplads i Flyvevåbnet.

(Foto: © (Privat foto), (c) privatfoto)

For selvom Cathrine egentlig er uddannet ingeniør, så manglede hun udfordringer, og derfor dukkede en gammel drøm om at komme i Forsvaret op igen.

- Det er de mange fordomme, der er, der har afholdt mig lidt fra at søge. Men jeg er virkelig glad for, at jeg søgte ind, for det giver mig alle de udfordringer, jeg håbede på, og samtidig har jeg fået afkræftet mange af de fordomme, jeg havde om at være herinde, siger Cathrine Nielsen.

For selvom Cathrine altid har været en fysisk aktiv kvinde, var hun i tvivl om, om hun kunne følge med sine mandlige studiekammerater.

- Jeg var meget nervøs for, om jeg kunne følge med fysisk og samtidig også det her med, at det er en meget mandsdomineret arbejdsplads, hvordan er jargonen, og hvordan bliver man taget imod som kvinde? Men det har der slet ikke været noget om, siger hun.

Forsvaret skal ikke kun appellere til mænd

Ifølge Anders Christian Bech er det vigtigt, at flere kvinder søger uddannelse i Forsvaret, for det skaber en højere kvalitet, når begge køn er repræsenteret.

- Forsvarets opgaveportefølje bliver stadig mere og mere kompleks, og det betyder, at det kompetencespænd, vi har behov for, bliver større. Derfor er vi nødt til at have så mange forskellige ind i Forsvaret som overhovedet muligt. Vi kan simpelthen ikke nøjes med kun at appellere til mænd, siger han.

Men hvorfor vil flere og flere kvinder være officerer? Det har Beate Sløk-Andersen en forklaring på. Hun forsker i kvinder i Forsvaret på Copenhagen Business School.

Det kan skyldes flere ting, fortæller hun.

For det første har Forsvaret været fokuseret på at rekruttere flere kvinder de sidste par år. De har også ændret optagelseskravene for nogle år siden, så dem med civiluddannelse også kan søge. Det vil sige, at man ikke længere behøver at have udstået sin værnepligt først. Men coronakrisen kan også have spillet en rolle, sige hun:

- Det at tage en uddannelse og så endda til ansættelse i en organisation, der ikke er påvirket af konjunkturer, kan virke mere attraktivt end et arbejdsmarked, som p.t. er udfordrende - i hvert fald for en del af de nyuddannede, siger Beate Sløk-Andersen.

Der er plads til alle

Selvom Forsvaret er domineret af mænd, så er det ikke noget, Cathrine mærker, når hun er sammen med sit hold på uddannelsen som kontrol- og varslingsofficer til Flyvevåbnet. Her er de nemlig 6 kvinder ud af et hold på i alt 12.

Og hvis man gerne vil være feminin på jobbet, er det eneste, der kan gøre det svært, uniformen, lyder det.

- Uniformen er jo syet til mænd og ikke til kvinder, så den er lidt firkantet og gammeldags, men så tager jeg en kjole på i weekenderne, siger Cathrine og tilføjer:

- Forsvaret har fokus på, at der skal være plads til kvinder, på mangfoldighed, og på at man kan være selv sig. Det skaber tryghed.

Knap ni procent af alle militært fastansatte i Forsvaret er kvinder. Men for hvert år sker der en fremgang i andelen af kvinder.