Rekordmange mangler en praktikplads

3F mener, arbejdsgivere flygter fra deres uddannelsesansvar

12.600 elever på erhvervsskolerne mangler en praktikplads i en virksomhed, og det er højeste tal siden 2008. Det viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (Foto: DR © DR)

Manglen på praktikpladser sætter rekord. 12.600 elever på erhvervsskolerne mangler en praktikplads i en virksomhed, og det er højeste tal siden 2008.

Det viser tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Næsten 7000 unge har hverken skolepraktikplads eller plads hos en virksomhed.

- Virksomhederne er meget tilbageholdende med at udbyde praktikpladser. Vi har krise, de unge har svært ved at finde ufaglært arbejde, og så er de gået i gang med en uddannelse. De har desværre bare svært ved at finde en praktikplads, så de kan blive færdige med uddannelsen, siger Mie Dahlskov Pihl, der er senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til DR Nyheder.

En løsning på netop praktikpladsmanglen er skolepraktik. Har man gennemført et grundforløb på erhvervsuddannelsen og ikke har kunnet skaffe sig en læreplads, ender man med en skolepraktik - og det er der 20 procent flere i år end sidste år, der gør. Og det er både godt og skidt, mener Mie Dahlskov Pihl.

- Vi så selvfølgelig helst, at eleverne er i praktik i en almindelig virksomhed. Men det er godt, at skolepraktikken er den buffer, der kan sikre, at unge kan fortsætte deres uddannelse.

Lidt som at tisse i bukserne

Hun ser det som at tisse i bukserne - for Danmark kommer til at mangle dygtige uddannede faglærte i fremtiden.

Per Christensen er forbundssekretær i 3F, og han er heller ikke begejstret for de nye tal.

- Det her er en udfordring. Primært for de unge selv, men sørme også for det samfund, vi skal leve i i fremtiden. For det er et samfund, hvor folk skal have noget mellem ørerne. Hver eneste gang en ung ikke får en praktikplads, risikerer vi, at den unge skal leve af de ydelser, der er udenfor det ordinære arbejdsmarked. Og det er et stort problem, siger han.

Ingen arm om på ryggen

Han fortsætter:

- Virksomhederne tager ikke ansvar for uddannelse på sig. Om kort tid er der lokal- og regionalvalg, og der vil vi slå på tromme for, at både offentlige og private virksomheder tager opgaven på sig.

Men er det nok?

- Vi kan ikke vride armen om på ryggen af arbejdsgiverne. Derfor er det her også en kolossal udfordring, for i en ikke så fjern fritid vil vi mangle kvalificeret arbejdskraft, og så vil de samme arbejdsgivere, som ikke tager ansvaret på sig i dag råbe op om, at de mangler kompetencer.

Skolepraktik bedre end rygte

Men skolepraktikken er bedre end sit rygte, forklarer Per Christensen. På tre år er der lige så mange skolepraktikanter, der har job, som dem der har haft en ordinær praktikplads.

Dansk Arbejdsgiverforening er ikke enig i kritikken.

Simon Neergaard-Holm er chefkonsulent, og han siger:

- Langt de fleste af de 80.000 elever på erhversskolerne er i virksomhedspraktik. Faktisk er det kun syv procent, der er i skolepraktik - og det er i virkeligheden lige så godt, for man lærer fagligt det samme.

- Dem, der søger en praktikplads nu, står ikke på perronen og er efterladt. Langt de fleste af dem har mulighed for at fortsætte i skolepraktik. Og mange af dem gør også deres uddannelse færdig i en virksomhed.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter