Rekordmange sene aborter

Skanninger af gravide og deres fostre får antallet af sene aborter til at stige. Sidste år fik 818 tilladelse fra abortsamrådene - det største antal nogensinde.

Stadig flere kvinder søger om tilladelse til at få en abort efter 12. graviditetsuge. (© DR)

Grænsen for fri abort er under pres.

Stadig flere kvinder søger om tilladelse til at få en abort efter 12. graviditetsuge, viser en opgørelse fra Abortankenævnet. I 2007 traf 869 gravide den tunge beslutning og anmodede om en sen abort, og heraf fik 818 ja. Det er det hidtil største antal.

Afslører downs syndrom

Samtidig viser opgørelsen, at det især er antallet af meget sene aborter, der stiger. 89 kvinder fik i 2007 tilladelse til abort i uge 21 og 22, og det er en stigning på 50 procent i forhold til året før. Også antallet af tilladelser efter 23. uge er steget - dog mindre markant.

De mange sene aborter skyldes især udbredelsen af skanninger, der kan afsløre downs syndrom (mongolisme) og misdannelser.

Grænse ved 18. uge

Skanningerne udføres i 12.-13. uge og i 18. uge og kolliderer dermed med abortgrænsen. Den ligger ugen før, og derfor skal de gravide, som får besked om, at de venter et handicappet barn, søge tilladelse i regionernes abortsamråd, hvis de ønsker at få svangerskabet afbrudt.

Fødselslæger og gynækologer har tidligere opfordret Folketinget til at hæve grænsen for fri abort til 18. uge. Det fik sidste år Folketingets sundhedsudvalg til at bede Etisk Råd aflevere en indstilling. Et flertal i rådet fastslog siden, at den nye fosterdiagnostik ikke bør betyde en udvidelse af abortgrænsen.

Facebook
Twitter