Rekordmange søger sommerferiehjælp: 'Vi kunne godt tænke os at kunne sige ja til, at børnene kan få en is'

Bare på et døgn modtog Mødrehjælpen lige så mange ansøgninger om feriehjælp som hele sidste sommer.

Nicoline Normann håber, at hendes børn også kan komme i skole efter sommerferien og fortælle om en særlig oplevelse, de har haft i ferien. (© DR)

Sommerferien står for døren, men ikke alle kan se frem til at planlægge en lille sommerferieudflugt, mens skolerne holder lukket.

Sådan ser virkeligheden ud for flere danskere. Derfor søger de i stigende grad økonomisk hjælp til at komme igennem ferien.

Mødrehjælpen åbnede 10. maj for ansøgninger til feriehjælp. Inden for de første 24 timer ansøgte lige så mange som hele deres feriehjælpskampagne i 2022. Det fortæller Ninna Thomsen, der er direktør i Mødrehjælpen.

- Det er voldsomt. Vores bedste bud er, at vi kommer op på det tredobbelte, når ansøgningsfristen udløber, siger hun.

Hjælpen består af et økonomisk tilskud på 400 kroner per barn og et tilbud om gratis ferieoplevelser i Mødrehjælpens lokalforeninger. Hver familie kan maksimalt søge feriehjælp til tre børn.

Ninna Thomsen siger, at flere rækker ud på grund af inflation, og fordi forældrene kan se, at de står over for seks til syv ugers sommerferie, hvor de ikke kan finde de penge, der skal til for at lave aktiviteter.

Ninna Thomsen er direktør i Mødrehjælpen. (© DR)

Cirka halvdelen af ansøgerne siger, at de søger på grund af de stigende priser, og Ninna Thomsen fortæller, at der findes familier, der ikke har råd til receptpligtig medicin, og som må springe måltider over.

- Det vidner om, at der er familier, der virkelig er desperate. De har ikke råd til at tage en tur på Bakken eller i Djurs Sommerland, og de vil rigtig gerne give deres børn en god sommerferie, siger Mødrehjælpens direktør.

Andre organisationer som Dansk Folkehjælp, Ungdommens Røde Kors, Frelsens Hær og Røde Kors melder også om flere, der søger hjælp hos dem.

Gør alt for at spare penge

En af dem, der har søgt feriehjælp hos Mødrehjælpen, er Nicoline Normann.

Hun er sygeplejerske og mor i en sammenbragt familie på i alt fire børn, hvor den mindste er tre år. Men hun er i øjeblikket ramt af sygdom, som gør at hun på sigt ikke kan komme tilbage på fuld tid. Samtidig er hendes mand førtidspensionist.

Familiens økonomiske situation og prisstigningerne betyder, at de nu har sat deres hus til salg, så de kan flytte ind i noget billigere.

- Vi har søgt, fordi vi ikke ved, hvordan vi skal holde ferie i år. Med de midler, vi har at leve for om måneden, har vi ikke penge til at lave noget, siger Nicoline Normann.

For at være sikker på, at der er penge nok til hele måneden, hæver familien hver måned pengene fra banken. Pengene bliver fordelt ud på ugerne i måneden og bliver derefter lagt i kuverter. Derefter jagter familien tilbudsvarer og madspilds-tilbud for at holde udgifterne nede.

En oplevelse vil betyde alt

Sidste gang familien var ude at bowle er over tre år siden. En enkelt biograftur er det blevet til, men det var kun, fordi turen blev givet som en gave.

- Det at gå ud og hygge os med børnene er ikke noget, vi gør. Det gør vi herhjemme. Vi kunne godt tænke os at kunne komme ud at bowle eller komme i zoologisk have – eller bare kunne sige ja til, at børnene kan få en is.

- Det vil betyde alt. Jeg tror slet ikke, børnene vil kunne sætte ord på, hvad de ville føle. Men jeg tror, de vil blive så glade, hvis de fik en tur et eller andet sted hen, siger Nicole Normann.

Nicoline Normann fortæller her, hvad hun gerne vil give sine børn i ferien:

Særligt kontanthjælpsmodtagere er ramt

Morten Ejrnæs, der er lektor emeritus på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet, siger, at inflationen forværrer en i forvejen dårlig situation for mange familier.

- Særligt familier, som får forskellige former for nedsat kontanthjælp, er rigtig dårligt stillede. Men inflationen rammer også lavtlønnede familier, siger han.

Morten Ejrnæs fortæller, at det oftest går værst ud over børnene, fordi de oftest spejler sig mere, når de er sammen i skoler og daginstitutioner. De oplever derfor, at fattigdommen afsløres, hvis man ikke har råd til udstyr til fritidsinteresser og store børnefødselsdage.

Om inflationen har øget antallet af personer under fattigdomsgrænsen, er stadig uvist, siger han. Antallet af personer under grænsen er dog de sidste år frem til 2021 faldet svagt. Men de fattigste i Danmark er blevet endnu fattigere. Også set i forhold til lande, vi normalt sammenligner os med.

- Det ser skidt ud for børnene - både på kort og langt sigt, siger Morten Ejrnæs.

Derfor mener han, at det er nødvendigt at hjælpe familier på kontanthjælp med højere ydelser langt mere, end det er tilfældet i dag.

- Man må indse politisk, at man ikke kommer den her fattigdom til livs. Vi har en høj beskæftigelse, men der er altså alligevel nogen, der har vanskeligheder ved at komme i arbejde på grund af sociale eller sygdomsmæssige forhold. De mangler ikke motivation, men ydelserne er så lave, at de har svært ved at opretholde et værdigt liv, siger Morten Ejrnæs.

Sidste ansøgningsfrist for Mødrehjælpens feriehjælp er 7. juni klokken 10. På Mødrehjælpens hjemmeside kan du også finde forslag til, hvordan du kan finde billige og gratis oplevelser i sommerferien.