Rekordringe år for kirken: Mister 20.000 medlemmer

Debatten om homovielser får en del af skylden for det dalende antal medlemmer af folkekirken.

Debatten om homovielser får en del af skylden for det dalende antal medlemmer af folkekirken. (Foto: © Colourbox)

Selvom landets folkekirker om kort tid har fulde huse til årets julegudstjenester, så kan kirken se tilbage på et år med et historisk antal flygtende medlemmer.

For antallet af udmeldelser ventes nemlig at nå over 20.000, når året er omme, skriver Berlingske.

Allerede i løbet af årets tre første kvartaler valgte 17.127 medlemmer at melde sig ud af folkekirken ifølge Danmarks Statistik. I 2011 sagde 13.587 medlemmer farvel til folkekirken.

Homovielser har haft indflydelse

Der er tre primære årsager til at medlemmerne har valgt at droppe folkekirken i år, lyder det fra fagfolk og politikere: Den økonomiske krise, debatten om homovielser og at danskere ikke på samme måde som tidligere vil være med i livslange fællesskaber.

Ifølge biskop i Viborg Stift, Karsten Nissen, har debatten om homovielser helt klart spillet ind:

- Nogle har meldt sig ud i protest for i stedet at vælge en frikirke. Andre - og dem er der nok flere af - har meldt sig ud, fordi de har opfattet debatten om homovielser, som om der i folkekirken bliver set forkert på homoseksuelle, siger han til Berlingske.

Der er Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, for så vidt enig i, men han peger dog på, at cirka 80 procent af befolkningen fortsat er medlem af folkekirken.

Kirkeministeren har bragt splittelse

Dansk Folkepartis kirkeordfører, Christian Langballe, mener, at kirkeminister Manu Sareen (R) har en stor del af ansvaret for, at folk forlader kirken. Sareen har bragt splittelse i folkekirken, og der er folk "som ikke længere føler sig hjemme i kirken", siger Langballe.

Kirkeministeren mener dog ikke, at man kan give regeringen skylden for medlemsflugten, selvom det er "helt klart", at sagen om homovielser har fået medlemmer til at droppe folkekirken.

- Det er lige så søgt som at sige, at homoseksuelle ikke hører hjemme i folkekirken, siger Manu Sareen til Berlingske.

/ritzau/