Rekordstor kokainfangst bekymrer erfaren efterforsker

Det er utænkeligt, at det store fund kokain alene var tiltænkt det danske marked, siger tidligere efterforsker Jan Jarlbæk.

Jan Jarlbæk har brugt store dele af sit arbejdsliv på at bekæmpe narkotika. Dagens fund i Esbjerg overrasker ham meget. (Foto: David Leth Williams © Scanpix)

Jan Jarlbæk har brugt 23 år af sit arbejdsliv i politiet på at jagte, efterforske og bekæmpe organiseret kriminalitet.

Dagens offentliggørelse af kæmpefundet af 310 kilo kokain i Esbjerg overrasker alligevel den tidligere efterforsker. Han betegner fundet som ”usædvanligt” og hælder til, at stofferne var tiltænkt et større marked end blot det danske.

- Mængden i sig selv giver anledning til bekymring, fordi Danmark måske er blevet transitland til det øvrige Skandinavien eller til andre lande. 310 kilo til det danske marked, det lyder af meget. Jeg tror ikke på, vi har en bagmand i Danmark, der er så stor, at han kan aftage 310 kilo, siger han.

Alligevel vil han ikke udelukke, at planerne med kokainen var at få det blandet op og sendt af sted ud på de danske gader.

Han mener, at politiet foruden opklaringsarbejdet nu også er nødt til at dykke ned i trenden. For er Danmark ved at blive et transitland, spørger han og oplister selv den anden mulighed.

- Eller er vi ved at få så stærke kriminelle grupperinger, at de kan håndtere 310 kilo?

- Uanset hvad, så er det en bekymrende udvikling, siger Jan Jarlbæk.

Det var ansatte i transportfirmaet Holger Christiansen, der fandt de hundredvis af kilo gemt i en container på en lastbil.

Se lederen af politiets Task Force Vest fortælle om Danmarkshistoriens største kokainfund i følgende video: