Rektor om nye uddannelsesstationer: En halv løsning på en knaldgod ide

Regeringen bør droppe uddannelsesstationer og i stedet flytte hele uddannelser ud i landet, mener rektor på professionshøjskole.

Professionshøjskolen Absalon skal oprette en uddannelsesstation for bioanalytikere i Kalundborg, hvor virksomheden Novo Nordisk holder til. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Det er en god idé, at regeringen vil oprette mellem 500 og 1.000 nye uddannelsespladser ud i landet.

Men det er en halv løsning, at der kun oprettes såkaldte uddannelsesstationer, hvor man kan tage dele af sin uddannelse, og ikke en hel uddannelse.

Sådan lyder det fra Camilla Wang, der er rektor på professionshøjskolen Absalon.

- Regeringen sparker kun bolden halvt op af banen. Vi vil rigtig gerne have mulighed for at lægge hele uddannelser, der hvor virksomhederne har behov for arbejdskraft. Og der er vi ikke i mål. Jeg er spændt på, hvor mange der vil søge det. Det er en halv løsning på en knaldgod idé, siger hun.

Professionshøjskolen Absalon skal oprette en uddannelsesstation for bioanalytikere i Kalundborg, hvor virksomheden Novo Nordisk holder til, men selve uddannelsen bliver liggende i Næstved, hvor en af Absalons skoler er placeret.

Vil have hele uddannelsen til Kalundborg

Camilla Wang anerkender regeringens målsætninger, men mener, at det ville være en bedre løsning, at man rykkede hele uddannelsen til Kalundborg.

- Det siger sig selv, at hvis man har en uddannelse placeret to forskellige steder i en region, så er det sværere at etablere et tæt samarbejde, hvor virksomheder kan se interessen i at udvikle og sikre det faglige miljø og de studerendes praktikperioder og projekter, siger hun.

Klokken 13 i dag præsenterer regeringen "Bedre Balance ll", hvor det vil blive præsenteret, at 10 byer får såkaldte uddannelsesstationer, hvor man kan tage dele af sin uddannelse.

Camilla Wang vil arbejde på at få hele bioanalytikeruddannelsen til Kalundborg, og hun håber, at regeringen med tiden vil dele hendes holdning.

- Hvis man skal have uddannelser ude lokalt i Danmark, så kræver det, at man samarbejder utrolig tæt med virksomhederne, hvis det skal fungere, siger hun og fortsætter:

- Selvom det kan være lidt dyrere at udbyde uddannelser mange steder i Danmark frem for at samle dem nogle få steder, så er jeg sikker på, at det i det samlede regnestykke kan betale sig. Nogle unge får en uddannelse, som ellers ikke havde fået det. Og virksomhederne får den arbejdskraft, de har brug for.

Regeringen har afsat 160 millioner i ekstra tilskud til uddannelsesinstitutionerne frem til 2021.

Præsentationen af regeringens planer bliver sendt live her på dr.dk fra kl. 12.45. Herunder kan du se et kort over, hvor i Danmark de nye uddannelsesstationer placeres:

Facebook
Twitter