Religiøse bandemedlemmer bag terrorvåben brugt mod Krudttønden

Gerningsvåbnet brugt til angreb på Krudttønden blev stjålet af bandemedlemmer med tætte forbindelser til lslamister.

Den stjålne M95-militærriffel blev brugt i angrebet ved Krudttønden på Østerbro i København den 14. februar. Gerningsmanden skød og drabte en civil, der deltog i et debatmødet i kulturhuset. (Foto: Liselotte Sabroe © Scanpix)

De gerningsmænd, som i 2013 stjal den M95-militærriffel, der blev brugte i angrebet mod Krudttønden, har tilknytning til vestegnsbanden La Raza og tætte forbindelser til kendte islamister.Det viser DR Nyheders kortlægning af gerningsmændenes baggrund og omstændighederne omkring våbenrøveriet, der fandt sted i Ringsted i 2013.

- De er aktive i kriminelle miljøer samtidig med, at de har koblinger til individer, der har meget alvorlige forbindelser til både ISIS, Jabhat Al-Nusra og andre grupperinger, siger terroreksperten Magnus Ranstorp.Politiet efterforsker stadig, hvordan Omar El-Hussein formentlig uden penge på lommen og på tilsyneladende blot to uger, fra han blev løsladt og frem til angrebene blev begået, fik fat i det dyre, avancerede automatvåben. Netop kontakterne til bandemiljøet kan have været afgørende, vurderer Magnus Ranstorp:- De her meget stærke kontakter må udredes nærmere.- Det er næsten umuligt at få fat i den her slags våben under normale omstændigheder, selv på det sorte marked, siger han.De tre gerningsmænd fik i september 2013 dom for røveriet, der skete mod en hjemmeværnsmand i Ringsted, som opbevarede riflen i et aflåst våbenskab i kælderen.

Ved at true hjemmeværnsmanden med en kniv, lykkedes det de tre at få åbnet skabet og slippe af sted med militærvåbnet, fremgår det af dommen.I hvert fald to af de dømte har forbindelser til islamister, herunder en tidligere Syrienskriger, afslører deres profiler på Facebook. Her skriver de sammen og synes godt om og kommenterer hinandens billeder.Den tidligere Syrienskriger ses på flere billeder på nettet stolt poserende i krigszoner i kamuflagedragt udstyret med automatriffel.Særligt en af de dømte giver på nettet udtryk for sympatier for militante islamistiske grupperinger, herunder ISIS og Al Queda.I en video synger han blandt andet om, hvordan paradiset og kalifatet venter samtidig med at han synes godt om og kommenterer billeder af og opslag om islamistiske grupperinger.

Ifølge Michael Ask, leder af Rigspolitiets nationale efterforskningsenhed, er La Raza-banden, der samler grupperinger fra blandt andet Valby og Taastrup og i dag menes at være opløst, kendetegnet ved en islamistisk profil.- Her så vi for første gang nogen der slog sig op på en særlig herkomst og til dels også en radikal retorik i forhold til islamisme, siger han.DR Nyheder har været i kontakt med to af de tre. De har ikke ønsket at medvirke.

Facebook
Twitter