Religionshistoriker blåstempler ambitiøst spaghetti-monster

Pastagud og tilhængere udklædt som pirater bør være en legitim trosretning, siger ekspert.

Det Flyvende Spaghetti Monsters Kirke holder stiftende generalforsamling i Odense lørdag og vil godkendes som trosretning i Danmark.

Inden året er omme vil der lande en ansøgning fra Det Flyvende Spaghetti Monsters Kirke på bordet hos Det Rådgivende Udvalg vedrørende Trossamfund.

Medlemmerne af den godt 10 år gamle religion vil have den godkendt som trosretning i Danmark. Og hvorfor ikke? spørger Mikael Rothstein, der er religionshistoriker ved Syddansk Universitet.

- Nogle vil mene, at spaghettimonsterreligionen er for pjattet til, at det giver mening. Jeg er helt uenig. Folk forestiller sig de særeste ting, og det er altid ”de andre”, der er skøre. Man tager det, man kender, alvorligt, og det, der afviger for meget, opfattes som absurd, siger Mikael Rothstein.

- Hvis borgerne skal behandles lige, må staten afstå fra teologisk smagsdommeri, mener han.

Professorer tager stilling

I Det Rådgivende Udvalg vedrørene Trossamfund, der skal godkende en trosretning, sidder fire professorer.

De har en række vejledende retningslinjer at manøvrere efter, når de tager stilling til ansøgningerne - cirka fem om året.

Det bliver formentlig første gang, at professorerne skal vurdere en religion, hvor guden er lavet af pasta.

- Påstanden fra kritikerhold er jo, at spaghettimonsterets disciple parodierer ”rigtig” religion, siger Mikael Rothstein.

Det afviser talsmand for Det Flyvende Spaghetti Monsters Kirke i Danmark, Jakob Farian Krarup, over for dr.dk.

- Jeg kan garantere dig for, at det ikke er en joke for den gruppe af mennesker, der vil søge om, at det bliver godkendt som religion.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk