Rene hænder giver raske børn

Børn er mindre syge, hvis de lærer at vaske hænder mange gange om dagen. I Odense ser det ud til at have nedbragt børns sygedage med en tredjedel.

(Foto: AP © AP Graphics)

Antallet af dage med snotnæse og maveonde kan skæres betydeligt ned, hvis børnene i de danske daginstitutioner husker at vaske hænder og gør det ordentligt. Det mener professor dr.med. Hans Jørn Kolmos fra Klinisk Mikrobiologisk Afdeling ved Odense Universitetshospital.

- Flere undersøgelser viser, at sygefraværet kan nedsættes med op til en tredjedel, hvis børn lærer at vaske hænder, siger Hans Jørn Kolmos.

Snot skal vaskes af

- Folk vasker slet ikke hænder i det omfang, de burde. Børnene skal vaske hænder, når de har været på toilettet, før de spiser, og hvis de får snot på fingrene. Og det skal gøres ordentligt. I almindelighed vasker man hænder alt for overfladisk, siger Hans Jørn Kolmos.

Et pilotprojekt fra Odense Kommune har tidligere vist, at antallet af sygdomme kan nedsættes med 34 procent, hvis børnene i højere grad vasker hænder.

En helt ny undersøgelse viser, at børn i Odense typisk er syge 12 dage om året, og selv om kommunen ikke har andre kommuner at sammenligne sig med, vurderer børne- og ungeoverlæge Susanne Buhl fra kommunen, at tallet ligger i den lave ende, fordi kommunen allerede i flere år har haft fokus på at forbedre hygiejnen i børnehaverne.

Vaske-hænder-sang

Kommunen har blandt andet lavet et skuespil til børn kaldet "Prinsessen, der ikke ville vaske hænder", og børnene lærer en vaske-hænder-sang, der varer det minut, som en ordentlig håndvask ifølge eksperterne bør vare. Hidtil har det dog været frivilligt, om institutionerne vil deltage i projektet.

- Jeg har store forventninger til, at vi på sigt kan blive endnu bedre til at forebygge, at børnene bliver syge. Og jeg er ikke i tvivl om, at en forbedret hygiejne kan have stor effekt, siger Susanne Buhl.

Kommunen vil nu dykke ned i undersøgelsens resultater og sammenligne de enkelte institutioners hygiejneindsats med antallet af syge børn.

Vuggestuer skal med

Samtidig undersøger Klinisk Mikrobiologisk afdeling ved Odense Universitetshospital hygiejnen i otte udvalgte institutioner og tager bakteriepodninger fra legetøj, inventar og børn og voksnes hænder. Også det vil blive sammenlignet med, hvor meget børnene er syge.

Hidtil har den metode, sundhedsplejerskerne i Odense bruger i forhold til hygiejne, været udviklet til børnehavebørn og bruges ikke i vuggestuer, da børnene er for små.

Men tallene fra de integrerede institutioner tyder på, at en indsats for god hygiejne også er brugbar over for mindre børn. Odense Kommune overvejer derfor at lave særlige hygiejneindsatser til små børn og de voksne i vuggestuer og dagpleje.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk