Rengøring er vejen til nedslidning

Rengøringsjob og arbejde på restaurant baner i høj grad vej til et liv på førtidspension, viser undersøgelse.

Rengøringsfolk, bagere og tjenere ligger i farezonen for at ende deres arbejdsliv med førtidspension. Det viser en omfattende undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd ifølge nyhedsbrevet A4.

Ifølge Palle Ørbæk, direktør i Det nationale forskningscenter for Arbejdsmiljø, er nedslidningen i de fysisk krævende fag så voldsom, at samfundet bør reagere.

Behov for ekstra fysisk træning

Han peger på, at nedslidningen tager fart, når arbejdet kræver mere end en tredjedel af ens styrke. Det kan pege mod et behov for ekstra fysisk træning af de ansatte.

- Vi bliver nødt til at diskutere, om disse mennesker skal have betalt nogle kollektive forbedringer af deres fysiske styrke, siger Palle Ørbæk til nyhedsbrevet.

Han peger på, at man ellers vil få det samme billede generation efter generation.

- Jeg synes det er fortvivlende, siger han.

Stigende konkurrence og dårlig livsstil

I fagforeningen 3F mener forhandlingssekretær Henriette Olofson, at faget er blevet hårdere på grund af stigende konkurrence. Kunderne kræver mere kvantitet end kvalitet, påpeger hun. Ofte er det offentlige institutioner, der presser priserne på rengøring i bund.

Tidligere forskning tyder dog også på, at rengøringsassistenterne har en dårlig livsstil præget af for højt blodtryk og blandt andet problemer med overvægt og rygning.

Også i restaurationsbranchen har man forhøjet risiko for at ende på førtidspension, blandt andet på grund af let adgang til usunde ting.

I hotel- og restaurationsbranchens forening Horesta mener man dog, at rygeforbuddet på restauranter snart vil gøre de ansattes helbredssituation bedre.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk