Rengøringsassistent smed uerstattelige kræftprøver ud: Nu kan patienter ikke få diagnose

Over 250 prøver blev ved en fejl smidt ud under rengøring på Hvidovre Hospital.

En uerfaren rengøringsassistent på Hvidovre Hospital kom i slutningen af maj til at begå en fejl, der bare ikke må ske. Under rengøringen i postmodtagelsen forvekslede vedkommende et stativ med vævspræver med almindeligt affald.

256 vævsprøver med mistanke om kræft røg på forbrændingen. En del af dem er uerstattelige. De kan ikke tages om, fordi patienten efterfølgende har fået fjernet vævet. Det viser en orientering til hospitalets direktion, som DR har fået aktindsigt i.

- Der er sket en beklagelig, menneskelig fejl, som vi er rigtig, rigtig kede af. Vi vil meget gerne beklage over for de patienter, som er blevet berørt af fejlen, siger vicedirektør på Hvidovre Hospital Kurt Stig Jensen.

Det er aldrig sket før

Fejlen blev opdaget i sidste uge, da Patologiafdelingen på Hvidovre Hospital blev kontaktet af en speciallæge, der undrede sig over, at han ikke havde fået svar på en prøve. Personalet på hospitalet kunne se, at prøven var blevet modtaget i postrummet, men at den aldrig var kommet videre til afdelingen, hvor den skulle analyseres.

Da sagen blev undersøgt nærmere, stod det klart, at mange prøver var forsvundet.

I alt 256 prøver var blevet sendt til forbrænding dagen efter rengøringsassistenten begik fejlen. De stammede fra 232 patienter som skulle undersøges for kræft.

- Prøverne blev opbevaret i vores postmodtagelse i en klar plastsæk i noget, der minder om et affaldsstativ. Det er en procedure, vi har haft i mange år, og der er aldrig sket fejl før. Derfor er der ikke nogen, der har været opmærksomme på det, siger Kurt Stig Jensen.

Langt størstedelen af prøverne kan tages om, men en del af patienterne får aldrig at vide, om der var kræftceller i vævet, da de for eksempel har fået fjernet det modermærke, der muligvis var kræft i.

- Vi har selvfølgelig lavet proceduren om nu, så det ikke længere er et stativ med en plastsæk. Nu er det i stedet nogle kasser, man afleverer prøverne i. Det,tror vi, er mere sikkert, siger Kurt Stig Jensen fra Hvidovre Hospital.

Hun er ked af det

Hos rengøringsfirmaet Forenede Service har man gennemgået forløbet sammen med Hvidovre Hospital.

-Det er utrolig trist, at fejlen er sket. Jeg har set billeder derfra, og hvis jeg var rengøringsassistent, ville jeg også tro, at det bare var nogle affaldssække, der skulle smides ud. Det undrer os, men når det altid har set sådan ud og man glemmer at fortælle personalet nogle ting, kan sådan noget desværre ske, siger den administrerende direktør hos Forenede Service, Hans Fogh.

Han understreger samtidig, at fejlen på ingen måde vil få konsekvenser for rengøringsassistenten.

- Hun er da lige så ked af det, som vi andre er. Så spørger folk, hvad vi vil gøre ved hende – og så svarer jeg, at hun skal have et klap på skulderen og have at vide, at det kan hun ikke gøre for. Sådan behandler vi folk, siger Hans Fogh.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk