Rensningsanlæg stopper til i julefedt

Rensningsanlæg er belastet med fedtklumper op til håndboldstørrelse, fordi danskerne smider julefedtet ud forkert

Torben Bo Larsen fra Roskilde Kommunes rensningsanlæg er på overarbejde i juledagene, hvor mange danskere smider stegefedt i køkkenvasken i stedet for i skraldespanden.

Når den fede julemad er spist, skal resterne smides ud - og det gælder jo også det fedt, der er blevet til overs fra ænder, flæskestege og gæs.

Men i stedet for at hælde fedtet på en mælkekarton og smide fedtet i skraldespanden, sådan som man bør, så ryger der masser af julefedt i køkkenvasken og videre ud til rensningsanlæggene, hvor det slet ikke hører til.

Gule klodser af fedt

På rensningsanlægget under Roskilde Kommune er de derfor på overarbejde 1. juledag, hvor fedtet ellers samler sig i spildevandet i klumper så store som håndbolde.

- På vandet og i riverne kan man se, at der er ekstra fedt, hvis der kommer et gult lag eller gule klodser, fortæller driftsassistent Torben Bo Larsen til DR Nyheders udsendte.

- Det er faktisk fedtklodser, der kommer op i riverne. Det er et problem, lige pludseligt kører riverne kun i fedt, så bliver affaldsstoffer ikke fjernet, såsom toiletpapir og andre ting, siger han.

Fedtet er sundhedsfarligt

- Jamen det kommer vel også ind til dagligt?

- Ja det gør vi, men ikke med den fedtmængde som kommer ind nu. Det er simpelthen fra ænder, flæskesteg og sådan, som folk putter i afløbet, i stedet for at smide det i skraldespanden hvor det skal hen, siger Torben Bo Larsen.

Han fortæller, at rensningsanlæggets medarbejdere på sigt kan tage skade af at arbejde i det sundhedsskadelige fedt.

Smid det i skraldespanden

Den rigtige måde at skaffe sig af med fedtet på, er at hælde det på en tom mælkekarton eller i en plasticpose - og så lade det afkøle, inden det smides i skraldespanden.

- Både forbrændingen har det bedre af det og vi har bedre af det. Gevinst for begge parter. siger Torben Bo Larsen.