Rent vand koster milliarder

Vandværkers forening frygter, at 400 boringer efter drikkevand står foran lukning, fordi de er forurenede. Vandværkerne ønsker beskyttelseszoner ved boringer på 300 meter.

Forurening kan lukke op imod 400 drikkevandsboringer, frygter vandværkernes forening, Danva. (© Colourbox)

Drikkevandsboringer landet over er så forurenede med sprøjtemidler, at tabet på lukning af boringer og udgiften til nye boringer de kommende år kan løbe op i næsten ti milliarder kroner. Et beløb som vandværkerne for en stor dels vedkommende er nødt til at opkræve hos forbrugerne.

De nye tal kommer fra de kommunale vandværkers forening Danva, som frygter, at 400 forureningsramte indvindingsboringer står foran lukning.

Bedre beskyttelse

Direktørerne for seks af landets største vandforsyninger opfordrer i Berlingske Tidende Folketinget til at sikre en bedre beskyttelse af de boringer, der henter danskernes drikkevand op fra undergrunden.

- En vækst i antallet af forureninger og lukkede boringer vil føre til, at vores børn må købe vand i supermarkedet eller lade sig nøje med vand af dårligere kvalitet. For eksempel søvand tilsat desinficerende klor, skriver vandforsyningsdirektørerne fra København, Århus, Odense, Aalborg, Randers og Esbjerg.

- Vi har behov for en lovændring, der giver mulighed for generelt at beskytte indvindingsboringerne mod brugen af bekæmpelsesmidler i zoner på op til 300 meter. I dag er der kun en begrænset mulighed for at gøre det i ganske særlige konkrete tilfælde, siger direktør i Danva, Carl-Emil Larsen.

Frygter overflødig beskyttelse

Samme størrelse på zoner har oppositionspartierne foreslået.

Miljøminister Karen Ellemann mener, at zoner på 300 meter kan føre til en overflødig beskyttelse, der betyder spild af penge til at kompensere landbruget for udbyttetab.

Hun vil i steder til efteråret stille lovforslag om, at beskyttelseszoner ved drikkevandsboringer skal have en radius på 10 til 25 meter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk