'Reptile aliens' og 'Illuminati': Streamingtjeneste vil sælge konspirationsteorier i Danmark

Eksperter: Streamingtjenesten Gaia er en velsmurt misinformationsmaskine.

(Foto: © Frederik Hugo Ledegaard, (C) DR Nyheder)

- Jeg har stået ansigt til ansigt med rumvæsner.

Sådan starter en af streamingtjenestens mange reklamer. En anden starter ved at spørge:

- Er der en kur mod kræft?

Svaret er i følge Gaia 'ja', der findes rumvæsner, og 'ja, der er en kur mod kræft, og vores 'regeringer har holdt det skjult for os'.

Screenshot af en annonce fra Gaia målrettet Danmark på Facebook. Dette er blot én ud af mere end 1000 reklamer, som streamingtjenesten har målrettet Danmark.

Når du hænger ud på Facebook, Instagram eller YouTube, så har du måske set en reklame for Gaia. Streamingtjenesten har målrettet mere end 1000 reklamer mod Danmark det seneste halve år, viser en kortlægning lavet af P1 Orientering.

Streamingtjenesten beskriver sig som 'Netflix for spirituelle', men det er ikke kun yoga og spiritualitet, der strømmer ud fra skærmen på Gaia.com.

Gaia er fyldt med konspirationsteorier om alt fra vacciner, 5G og korncirkler til Illuminati, underjordiske kæmper og 'reptile aliens'.

- Gaia er på mange måder en central for alverdens konspirationsteorier. Gaia formår at samle konspirationerne og præsentere dem på en mere professionel måde, end vi nok nogensinde har set før, siger Johan Farkas, der forsker i digital manipulation på Malmø Universitet.

Gaia fortæller, at verden egentlig er styret af rumvæsner eller aliens, der ligner mennesker, men faktisk er reptiler, og at reptilerne er en del af Illuminati. Og det er ikke bare underholdning, det er et verdensbillede.

- Modsat Netflix, der sælger underholdning, synes Gaia at sælge et helt verdensbillede og en følelse af at være en del af et fællesskab, forklarer Kristine Marie Berg, lektor i retorik på Københavns Universitet.

Men verdensbilledet, som brugerne på Gaia bliver præsenteret for, er langt fra fakta og bygger på en dyb mistillid til medierne, universiteterne og staten. Kombinationen af mistillid og misinformation kan være en farlig cocktail, vurderer Mads Vestergaard, der forsker i konspirationsteorier på Københavns Universitet:

- Hvis mistilliden når et vist niveau, så begynder alting jo altså at ligne en løgn. Så kan man jo ende helt derude, hvor man tror, at jorden er flad, eller at Mette Frederiksen er en reptil alien. Konspirationsteorier skaber en mistillid, som kan være giftig for den demokratiske debat.

Johan Farkas fra Malmø Universitet vurderer Gaias indhold som disinformation.

- Den store trussel i disinformation ligger ikke så meget i at sprede en konkret løgn på et specifikt tidspunkt. Det handler om at underminere tilliden til institutioner, til medier og samfundet på den lange bane, mener Johan Farkas.

'Kunne det ikke være sjovt, hvis der fandtes Aliens?'

Daniel har streamet Gaias serier i mere end et år, og han er specielt glad for deres indhold om spiritualitet, meditation og 5G.

Men indholdet om aliens er 'godt nok også spændende', siger han til P1 Orientering.

For et år siden søgte Daniel rundt på Google, fordi han ledte efter nogle videoer om meditation, og så faldt han over Gaia. Han blev hurtigt fascineret af det her 'Netflix univers' af dokumentarer om meditation og yoga.

- For mig er det ligesom at se Netflix. Det er bare ikke fiktion. Det er altid fagligt, siger Daniel, der læser til psykoterapeut i København.

Men sidenhen er han også stødt på Gaias mere konspiratoriske indhold om blandt andet ufoer og Aliens.

- Jeg synes det er fedt, at folk tror på ufoer og Aliens. Det er jo noget der gør folks liv meget mere spændende.

Og Daniel var i forvejen fascineret af ufoer.

- Jeg har altid haft en forkærlighed for ufo-styrtet i Roswell i 1947. Derfor var jeg af samme grund til ufo-festival sidste år i Roswell i USA, fortæller Daniel.

- Jeg vil ikke sige, at jeg tror på det. Men det er jo sjovt at have en form for nysgerrighed. Jeg synes, livet er spændende, når man ikke bare lukker alt ned på forhånd.

Men der er også dele af det konspiratoriske indhold på Gaia, han ikke tror på. I stedet for at droppe Gaia, vælger han bare at ignorere det.

- Jeg er lidt ligeglad med, hvad det andet indhold er. Jeg ser heller ikke gyserfilm på Netflix. Der vil altid være indhold, som på en eller anden måde ikke er min kop te, fastslår Daniel.

En genial forretningsmodel

Gaia har næsten 600.000 abonnenter i 185 lande, og firmaet har en børsværdi på omkring en milliard danske kroner. De tiltrækker investorer blandt andet fra store investeringsfonde og pensionskasser i USA.

Gaia har formået at skabe en succesfuld virksomhed, vurderer flere eksperter overfor P1 Orientering.

Det hænger sammen med, at konspirationsteorier de seneste år har oplevet en større spredning på grund af sociale mediers udbredelse.

Selvom konspirationsteorier er et fænomen i stigning, så er det ikke blevet en kæmpe industri endnu. Men Gaia har alligevel formået at tjene mange penge, forklarer Mads Vestergaard, der forsker i konspirationsteorier på Københavns Universitet.

- Gaia når et nyt niveau som forretningsmodel, fordi det er så professionelt lavet. De sælger ikke falske helse-produkter eller har en succesfuld YouTube-kanal. De får folk til at betale for selve konspirationsteorierne i form af dokumentarer, siger Mads Vestergaard.

På kant med Facebook og Googles annonceregler

Flere eksperter vurderer over for P1 Orientering, at Gaia er på kant med både Facebook og Googles regler for annoncer. Det er specielt reklamer, der er relateret til sundhed såsom anti-vaccine, anti-5G eller kræftbehandlinger, der kan stride mod Facebooks regler.

Facebook har regler mod at promovere falske eller vildledende påstande, der er relateret til produkter og påstande, der giver urealistiske forventninger til brugerne om blandt andet sundhed.

- Det tyder jo på, at både Facebook og Google ser igennem fingrene med Gaia. Der er rigtig mange penge fra Gaia, som bliver brugt på Facebook-reklamer. Det er formentlig deres primære måde at nå deres potentielle kunder, siger Johan Farkas fra Malmø Universitet.

Han har et bud på, hvorfor Facebook ikke er skredet ind over for Gaia.

- En grund kan være, at det her ikke handler eksplicit om politik, som er det, der har været meget fokus på. At påvirke valg direkte, det er ikke det, Gaia gør her. Men Gaia kan være meget farligere for demokratiet på sigt, mener Johan Farkas.

Astrid Haug, der er ekspert i sociale medier, er enig med Johan Farkas.

- Det undrer mig, at Facebook ikke går ind og siger "vi sletter det falske indhold." Men jeg tror, Gaia er nyt for Facebook. Jeg tror ikke, de vil ane det her. Jeg vidste heller ikke noget om det, før du ringede, siger Astrid Haug.

Google vil ikke stille op til interview, men de skriver i en mail til Orientering:

- Google ønsker at beskytte brugerne mod skadelige og vildledende annoncer, og det gør vi en stor indsats for at håndhæve. Hvis vi bliver opmærksom på annoncer, som bryder med vores retningslinjer, fjerner vi dem, og alene sidste år skete det 2,3 milliarder gange - svarende til 6 millioner fjernede annoncer om dagen.

De vil dog ikke svare på, hvordan de forholder sig til Gaia.

Facebook vil dog heller ikke skride ind overfor Gaia. Facebooks kommunikationschef i Norden skriver i en mail til P1 Orientering:

- Facebook er en fri og åben platform, hvor man kan tro og mene, hvad man vil. Vi griber kun ind, hvor det indhold, folk deler, kan medføre en risiko for andre brugere. Misinformation er et vanskeligt problem, fordi vi for at tage det ned, ville skulle gøre os til dommere over sandt og falsk, og det er ganske enkelt ikke en rolle, vi ønsker at have.

Det sociale medie oplyser, at uafhængige medier faktatjekker for Facebook. De kan give brugerne flere oplysninger om de opslag de ser. I danmark er det tjekdet.dk, der er en del af Mandag Morgen.

'Gaia simulerer almindelige og sobre dokumentarer'

Mange unge internetbrugere kender konspirationsteorier fra 4chan, Reddit eller obskure hjemmesider. Konspirationerne virker useriøse og dårligt formidlet. Videoerne ligner noget, der er optaget i en teenage-kælder, og billeder er blevet redigeret i Paint.

Men på Gaia bliver vi mødt af noget helt andet. Værterne ligner rigtige TV-værter, og studierne er professionelle. Det skyldes blandt andet, at Gaia ejer deres egne studier i Boulder, Colorado, og at flere af Gaias ansatte har erfaring fra Hollywood.

- Selvom man ser en dokumentar, der handler om reptile aliens og Illuminati, så simulerer det stadigvæk, ret imponerende faktisk, en almindelig sober dokumentar. Stemmeføringen er den samme. Der kommer nogle klip af nogle såkaldte eksperter, der har skrevet nogle bøger, forklarer Mads Vestergaard, der forsker i konspirationsteorier på Københavns Universitet.

Gaia bruger flere eksperter, der er verdenskendte konspirationsteoretikere. En af dem er Jordan Maxwell. Han har en serie på Gaia, der hedder 'Secret Life of Symbols', hvor han fortæller om Illuminatis hemmelige symboler.

Selvom Jordan Maxwells egen hjemmeside ligner en klassisk konspiratorisk hjemmeside fra start 00'erne, så formår Gaia at få Maxwell fremstillet som en seriøs ekspert i deres dokumentarer.

Se forskellen her:

  • Jordan Maxwells egen hjemmeside.
  • Jordan Maxwell i Gaia-serien 'Secret Life of Symbols'.
1 / 2

- Gaias programmer virker som almindelige dokumentarer eller nyheds- og debatprogrammer. Der er også musik og grafik, der gør det spændende, siger Kristine Marie Berg, der er lektor i retorik på Københavns Universitet.

Selvom mange af konspirationsteorierne på Gaia også ses på 4chan og Reddit, så er det et fuldstændigt andet udtryk, mener Kristine Marie Berg.

- Der er helt anderledes og kaotisk inde på 4chan. Det hele ligner noget fra 00’ernes internet. Det virker slet ikke lige så effektivt som Gaia.

Gaia.com byder dog på mange forskellige oplevelser. I det ene øjeblik handler det om at trække vejret helt ned i lungerne... og puste ud. I det næste er aliens ved at overtage jorden - lidt mere som vi kender det fra 4chan.

  • (Foto: © Frederik Hugo Ledegaard DR)
  • (Foto: © Frederik Hugo Ledegaard DR)
  • (Foto: © Frederik Hugo Ledegaard DR)
  • (Foto: © Frederik Hugo Ledegaard DR)
  • (Foto: © Frederik Hugo Ledegaard DR)
  • (Foto: © Frederik Hugo Ledegaard DR)
  • (Foto: © Frederik Hugo Ledegaard DR)
  • (Foto: © Frederik Hugo Ledegaard DR)
1 / 8

Hvad siger Gaia selv?

Gaia er ikke vendt tilbage på P1 Orienterings gentagne henvendelser.

Men de starter mange af deres dokumentarer med at sige:

- Individers synspunkter og holdninger i det følgende program reflekterer ikke nødvendigvis dem, som Gaia har.

Daniel ønsker ikke at optræde med sit fulde navn, men det er redaktionen bekendt.

P1 Orientering har for øjeblikket fokus på disinformation og konspirationsteorier i Danmark. Er du abonnent på Gaia eller vild med konspirationsteorier? Så skriv til os på mailen tip-orientering@dr.dk.