Respiratoren er altafgørende for de sygeste coronapatienter: Sådan fungerer den

108 coronasmittede danskere ligger for øjeblikket i respirator.

I Danmark er vi verdensmestre i at holde patienter vågne, når de er lagt i respiratorer, men langt de fleste af coronapatienterne er så syge, at de er nødt til at sove. (Foto: Jaime REINA © Scanpix)

- Den redder liv.

Så kort kan det siges, når overlæge Joachim Hoffmann-Petersen bliver bedt om at beskrive respiratorens funktion.

Maskinen er en helt vital del af behandlingen af de allersygeste coronapatienter, og mange lande har arbejdet hårdt på at danne sig et overblik over, hvor mange de har til rådighed.

Det gælder også Danmark, hvor

Sundhedsstyrelsen
tidligere har meldt ud, at der er nok respiratorer til de patienter, man forventer, får brug for det.

Samme melding kommer fra Joachim Hoffmann-Petersen, der er overlæge på anæstesi- og intensivafdelingen på Svendborg Sygehus og formand for Dansk Selskab for Anæstesi og Intensiv Medicin.

- Med de beregninger, vi har nu, forventer vi ikke at løbe tør. Hvis vi løb tør, og hvis der kommer et scenarie som i Italien, skulle vi til at tage nogle meget alvorlige beslutninger og vælge mellem patienter.

- Jeg håber ikke, at vi ender i den situation, siger Joachim Hoffmann-Petersen.

Mandag er i alt 139 danskere, ifølge Statens Serum Institut, indlagt på en intensiv afdeling, hvoraf 108 har brug for en respirator.

Joachim Hoffmann-Petersen behandler dagligt nogle af de patienter på intensivafdelingen i Svendborg, og han har forklaret os, hvordan respiratorerne virker - og hvorfor de er så vigtige.

Se videoen, hvor overlægen forklarer, hvad en respirator er, og hvad den kan. Og bliv klogere ved at læse spørgsmål-svarene nedenfor.

Hvordan fungerer en respirator?

- Den giver luft i en plastikslange ned i luftrøret. Den giver det luft, som vi nu indstiller maskinen på, og som patienten har brug for, fortæller overlæge Joachim Hoffmann-Petersen.

På intensivrespiratorerne kan man på en skærm skrue op og ned for intensiteten. Jo højere en iltprocent, man giver, jo dårligere lunger har patienten.

- De er ekstremt vigtige. Vi bruger dem til at redde livet på de allersygeste coronapatienter.

Respiratorerne behandler ikke coronasymptomerne i sig selv, men sørger derimod for, at patienterne kan trække vejret, mens sygdommen forhåbentlig med tiden forsvinder.

- Hele formålet er jo i bund og grund at trække tiden, mens kroppen bekæmper virussen.

Hvornår kommer man i respirator?

De fleste patienter kan nøjes med at få noget ilt i næsen eller i en maske henover munden, men nogle få coronapatienter bliver så syge, at de ikke kan trække vejret tilstrækkeligt, og derfor skal de i en respirator.

Selvom mange måske forbinder respiratoren som noget af det sidste, man gør, inden det er helt slut, tænker Joachim Hoffmann-Petersen ikke, at det er ved at være slut, når han lægger en patient i respirator.

- I Danmark lægger vi kun folk i respirator, hvis vi tror, at vi kan forlænge livet på dem. Vi vil helst ikke forlænge døden. Vi lægger kun patienter i respirator, som vi forventer, overlever.

Hvordan føles det at være i en respirator?

I Danmark er vi verdensmestre i at holde patienter vågne, når de er lagt i respiratorer. Så kan de både have besøg af familien, læse en bog eller sidde med sin iPad, fortæller Joachim Hoffmann-Petersen.

Men langt de fleste coronapatienter har det for skidt til at være vågne.

- Almindeligvis vil man være vågen, når man er i en respirator, men de fleste af coronapatienterne er så utroligt syge, at de er nødt til at sove. Så patienten oplever ikke så meget, når de sover.

- Der er hele tiden en sygeplejerske rundt om dem, der sørger for, at de har det godt.

Hvad er bivirkningerne?

Respiratorerne er ikke uden bivirkninger, fortæller Joachim Hoffmann-Petersen. Maskinen puster luft ned i lungerne under et tryk - og det tryk vil give nogle skader.

- Skaderne fra respirator kombineret med de skader, man får fra coronavirusset, kan gøre, at man har skader på lungerne, når man kommer ud af respiratoren. Og nogle vil have store skader, men hvor mange ved vi ikke endnu.

Hvor mange dør, mens de ligger i respirator?

Joachim Hoffmann-Petersen kan endnu ikke sige noget om, hvor mange coronapatienter der dør, mens de ligger i respirator. Det har der ikke været indlagt nok til, at man kan drive statistik på.

Udenlandske tal tyder dog på, at cirka en tredjedel vil dø i respirator. Og forklaringerne på

dødsfaldene
kan være mange.

- Det er ret forskelligt, hvad der er forklaringen, når folk dør. Det kan både være, fordi lungeskaderne er så alvorlige, eller at de sygdomme, de har med sig, samlet set betyder, at de ikke kan overleve. Det kan også være andre

organer
, der svigter. Nyrerne eller hjertet for eksempel.

Hvor længe ligger coronapatienterne normalt i respirator?

-

Sundhedsstyrelsen
har lavet beregninger, der viser, at de ligger i respirator i to uger. Vores erfaringer er indtil videre, at de nok ligger lidt længere, men det er på et meget tidligt tidspunkt, så vi ved det ikke præcist.

Der er ikke nogen begrænsning på, hvor længe patienterne kan blive liggende i en respirator. De kan ligge i ugevis eller månedsvis. Det er én af to ting, der afgør, hvornår patienten tages ud af respiratoren, forklarer Joachim Hoffmann-Petersen:

- Indtil patienten har fået det bedre, eller er afgået ved døden. Det, der kommer først.

Facebook
Twitter