Ressourceforløb gjorde Kim Damgaard mere syg end han var i forvejen

45-årige Kim Damgaard har lægens ord for, at han er blevet mere syg af at følge kommunens forløb, der skulle gøre ham i stand til at arbejde

45-årige Kim Damgaard er plaget af slemme smerter efter et uheld på sit arbejde. (© dr)

Kim Damgaard er 45 år gammel og begyndte at arbejde, da han var 15. Men nu tvinger en arbejdsulykke, en faldulykke og kroniske smerter ham til at lade være.

- Det føles som at blive opereret uden bedøvelse, forklarer Kim Damgaard om de smerter, han har i store dele af sin krop.

Han har flere lægers ord for, at han ikke er i stand til at arbejde. Men alligevel er han fortsat i et langstrakt kommunalt ressourceforløb, der skal forbedre hans arbejdsevne – og dermed kan han ikke få den førtidspension, han har søgt om.

Det fremgår at programmet DR2 Undersøger, der sendes tirsdag aften

Smerter siden 2008

Siden sit første job som arbejdsdreng for Coca-Cola, har Kim Damgaard haft en lang række jobs. De fleste fysisk krævende.

I 2008 arbejdede han for Vejen Kommune og var ved at levere en seng til en borger, da han trådte forkert og fik en skade på knæet. En skade, der resulterede i voldsomme smerter.

Han blev opereret – men blev ved med at have smerter.

Smerterne håbede han ville fortage sig efter endnu en operation. Men en januar-aften i 2011 faldt han på villavejen, mens han luftede familiens hund. Og så blev smerterne først rigtig slemme.

- Jeg falder og lander på ryggen, med den ene hånd ind under mig. Og så begynder problemerne for alvor. I hofter, skuldre og nakke, siger Kim Damgaard.

- Bare det at jeg snakker med en nabo eller sidder og snakker med dig nu, det betyder, at det skriger i mine hofter for at komme ind og ligge ned.

Ønsker sig førtidspension

Nu har han i flere år kæmpet for at få Vejen Kommune, til at anerkende, at han ikke længere er i stand til at arbejde. Han vil have førtidspension.

Men det er der ingen udsigt til.

I 2012 anbefaler Kim Damgaards egen læge, at han bliver tildelt førtidspension. Heller ikke hans sagsbehandler i kommunen kan se nogen chance for, at Kim bliver i stand til at arbejde igen.

(© dr)

- Kims effektivitet er lig 0 procent. Vi kan ikke herfra pege på jobs på det ordinære arbejdsmarked, eller på særlige vilkår, Kim ville kunne varetage. Der kan ikke peges på nogen udviklingsmuligheder i nogen retning eller form, skriver sagsbehandleren i et brev dateret den 12. juli 2012.

I februar 2014 falder den første afgørelse: Vejen Kommune beslutter, at Kim Damgaard ikke skal have førtidspension, men derimod i gang med et såkaldt ressourceforløb.

- De kunne lige så godt have sagt: ”Vi idømmer dig et toårigt ressourceforløb.” Det væltede fuldstændig inde i mit hoved, siger Kim Damgaard.

Gå dine smerter væk

Ressourceforløbet går blandt andet ud på, at Kim Damgaard skal gå nogle ture for at øge sit aktivitetsniveau. Men usikkerheden om fremtiden belaster Kim Damgaard i en sådan grad, at han udvikler stressrelateret tinnitus.

Det har han også lægens ord for: en speciallæge vurderer, at den stressende situation, som ressourceforløbet skabte for Kim Damgaard, er sundhedsskadelig.

Alligevel holder kommunen fast i, at Kim Damgaard kan komme til at arbejde. Og her står han i dag.

- Hvis jeg tager det skide fleksjob, som jeg ved jeg ikke kan klare, så kommer det til at ramme min familie endnu hårdere og mig selv. Hvis jeg bliver dårligere, så flytter min kone og børnene. Det har vi snakket om, siger Kim Damgaard.

Eksempel på dårlig sagsbehandling

Kim Damgaards sag er et godt eksempel på hvordan kommunerne i nogle tilfælde ikke tager lægernes ord til efterretning, mener Iben Nørup, der forsker i arbejdsmarked og sygdom ved Aalborg Universitet.

- Her har vi en sag, hvor vi risikerer, at den offentlige indsats kommer til at gøre en mand mere syg, end han var i forvejen, siger hun.

Vejen Kommune ønsker ikke at kommentere Kim Damgaards sag, da kommunen af princip ikke kommenterer personsager.

Du kan se meget mere om de ressourceforløb, som ifølge flere eksperter kan gøre de syge mere syge, end de var i forvejen, tirsdag aften kl. 22 i DR2 Undersøger.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk