Restauranter, museer og superligabold: Disse dele af Danmark genåbner i dag

Næste fase af genåbningen er klar til at blive rullet ud.

Superliga-fans kan atter se frem til at komme på stadion - det bliver dog med adskilte sektioner med højst 500 siddende tilskuere med 1 meters afstand i hver. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Danmark bevæger sig yderligere et skridt tilbage til en normal hverdag, når flere dele af samfundet genåbner i dag.

Det betyder blandt andet, at det indendørs forsamlingsforbud hæves fra fem til ti personer. Ses du derimod med vennerne udendørs, kan I fremover samles 50 i stedet for blot ti.

Her kan du få det samlede overblik over, hvad genåbningen ellers kan få af betydning for dig:

1

Shop løs i storcentrene

Fra onsdag d. 21. april kan du igen tage på indkøbstur i storcentre som f.eks. her i Kolding. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)

Siden regeringen lukkede landet ned, har livet i storcentrene ikke været, som du måske er vant til. Kun dagligvarebutikker og apoteker i storcentrene har måttet holde åbent, mens restauranter kunne sælge mad ud af huset.

Men fra i dag kan du igen shoppe som normalt i storcentrene, der genåbner for den almindelige handel.

2

Nyd en øl i solen

Restauranterne får lov til at genåbne i dag, men sidste udskænkning skal ske klokken 22. (Foto: Thomas Lekfeldt © Scanpix)

Har du brug for en kold øl eller sodavand ovenpå shoppingturen i det nærmeste storcenter, så kan du atter gå mod de lokale vandhuller.

For på restauranter og caféer med udendørs servering kan du slå dig ned helt uden at fremvise dit coronapas.

Vil du hellere ind og sidde, så skal du dog vise dit coronapas og bestille bord forinden. Derudover skal restauranterne sikre, at der er 2 m2 per gæst ved siddende servering, mens kravet er på 4 m2, hvis der er tale om et sted, hvor der generelt ikke siddes ned.

Sidste udskænkning er dog klokken 22, da restaurationslivet skal holde lukket mellem klokken 23 og 5.

3

Tag på stadion eller museum

Efter mere end to måneders nedlukning genåbner kunstmuseet ARoS dørene for publikum, i Aarhus onsdag den 21. april. (Foto: Bo Amstrup © Scanpix)

Genåbningen betyder også, at du igen kan besøge museer, kunsthaller eller biblioteker, hvis altså du viser coronapas.

Derudover kan fodboldfans igen sætte kursen mod stadion, når der er kamp i landets øverste rækker - 3F Superligaen, NordicBet ligaen, 2. division, Gjensidige Kvindeligaen og kvindernes 1. division - eller der skal spilles pokalfinale og landskampe.

Vil du se fodbold på stadion, bliver det i adskilte sektioner med højst 500 siddende tilskuere med en meters afstand i hver, som har egen ind- og udgang. Og derudover skal du vise coronapas.

Foruden fodbold og kulturliv, så genåbner også daghøjskolerne med samme testkrav som på resten af uddannelsesområdet, og derudover lempes anbefalingerne om, at indendørs gudstjenester og andre kirkelige handlinger højst varer 30 minutter og foregår uden fællessang.

4

Mere plads til fritidsaktiviteter

Indendørs idrætsaktiviteter som f.eks. gymnastik genåbner i dag for børn og unge under 18 år. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Er du selv under 18 år eller har du børn i den alder, så bliver det igen muligt at gå til indendørs idræt. Helt uden at vise coronapas.

Her er der dog et loft på 25 personer, og eksempelvis trænere over 18 år vil også kunne deltage.

Andre typer af foreningsliv for unge under 18 år, som f.eks. musikskoler, genåbner også - dog med undtagelse af sangaktiviteter.

For ældre over 70 år er organiseret indendørs idræt også en mulighed fra i dag, men her er loftet på ti personer og krav om at kunne fremvise coronapas.

5

Flere elever i folkeskolen

9. klasserne kan se frem til igen at komme tilbage i deres klasser fra imorgen. Der er mulighed for 80 procents fremmøde. (Foto: Emil Helms © Scanpix)

For folkeskolens elever er der også udsigt til mere fremmøde.

Har du børn i 9. klasse eller er du selv igang med dit sidste år, så bliver det nu muligt at møde op i skolen. Maks 80 procent af undervisningen bliver med fysisk fremmøde

Eleverne i 5.-8. klasse må fremover blive undervist udendørs i de uger, hvor de ikke kan undervises indenfor.

erhvervsuddannelserne åbnes der for 100 procents fremmøde, mens der på de videregående uddannelser er plads til 30 procents fremmøde. Herudover må de videregående uddannelser fremover tage udendørs arealer i brug til undervisningen.

For både folkeskolen, erhvervsuddannelserne og de videregående uddannelser er genåbningen dog geografisk differentieret og omfatter på anbefaling fra Statens Serum Institut Nordjylland, Østjylland, Vestjylland, Sydjylland, Fyn samt Vest- og Sydsjælland, som er kendetegnet ved et lavere smitteniveau end landsdelene i Hovedstadsområdet.

6

Forsamlingsloftet

Hos Nordjyllands Politi i Aalborg blev man mødt af det her skilt lørdag den 21. marts. Dengang blev forsamlingsloftet sænket - nu hæves det igen fra fem til ti personer indendørs. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Og så er det nu igen tilladt at samles ti personer indendørs og ikke kun fem. Udendørs må man fra i dag samles 50.

Allerede den 6. maj stiger det videre til 25 personer indendørs, og den 21. maj må man samles 50 personer og den 11. juni 100.

Ude i det fri stiger grænsen også den kommende tid. Fra i dag hedder det altså 50, den 6. maj er det 75, den 21. maj stiger det til 100, mens det bliver helt afskaffet fredag den 11. juni, hvor EM-slutrunden i fodbold i øvrigt sparkes i gang.

FacebookTwitter