Restriktioner i Nordjylland bliver ophævet: Borgere i syv kommuner må igen besøge resten af landet

Restriktioner i syv kommuner bliver ophævet i dag og i morgen.

Brønderslev 9. november, hvor syv nordjyske kommuner blev ramt af særlige restriktioner, der blandt andet lukkede ned for det meste af den offentlige trafik. Nu ophæves restriktionerne, fortæller borgmestre. (Foto: CLAUS BJØRN LARSEN © Scanpix)

Restriktionerne i de syv nordjyske kommuner bliver ophævet i dag og i morgen.

Det har borgmestrene for Vesthimmerland, Frederikshavn, Thisted, Hjørring, Brønderslev, Jammerbugt og Læsø fået at vide med kort varsel her til formiddag, fortæller tre af dem til DR Nordjylland.

- På baggrund af nye smittedata og resultater fra sekventeringen af de positive prøver, der viser en faldende tendens af minkvarianter i Nordjylland, vurderer Indsatsgruppen for Covid-19-håndtering, at de fleste lokale restriktioner i syv nordjyske kommuner kan lempes. Regeringen har besluttet at følge anbefalingen, skriver man.

Restauranter og caféer må åbne igen

Ifølge Brønderslevs borgmester er erhvervslivet i kommunerne allerede åbnet i dag klokken 10, og borgerne må passere kommunegrænserne, så længe det sker med omtanke.

Restauranter og caféer må åbne fra i morgen, ligesom restriktionerne i den kollektive trafik også ophæves fra i morgen.

Men ellers må man besøge hinanden og arbejde på tværs af grænserne allerede her fra klokken 10, siger Brønderslevs borgmester, Mikael Klitgaard (V).

Ifølge ham opfordres alle borgere fortsat til at omgås færrest mulige.

- Men det er jo sådan set som i resten af landet, så der er rigtig meget, der er løst med det her, og jeg er rigtig glad, siger Venstre-borgmesteren.

'Kunne ikke have holdt 14 dage mere'

Vesthimmerlands borgmester Per Bach Laursen (V) er også en glad mand. For det har været et par udfordrende uger.

- De opkald jeg har haft fra især virksomhedsejere, men også friskoler, som har haft problemer med børn på tværs af kommunegrænserne mod Viborg og Aalborg viser jo, at det har givet anledning til frustrationer, som jeg aldrig har oplevet før.

Restriktionerne har det haft store økonomiske konsekvenser for de virksomheder, der har måttet undvære arbejdskraft.

- Jeg tror ikke, vi kunne have holdt 14 dage mere, siger Per Bach Laursen.

Taskforce fortsætter

I Frederikshavn glæder Birgit S. Hansen (S) sig også over, at forholdene for borgerne i de syv nordjyske kommuner igen kommer til at ligne dem, der gælder for resten af landet.

- Det er en god dag, og vi får at vide, at beslutningen er truffet på baggrund af en sundhedsfaglig vurdering, så det har jeg tillid til, siger borgmesteren.

Hun fortæller, at man fastholder den massive test af borgerne og taskforcen, der skal opspore den særlige minkvariant af coronavirus, ligesom der stadig gælder særlige restriktioner for medarbejdere, der kommer til de berørte kommuner fra andre lande.

- Men jeg er glad og lettet på borgernes og erhvervets vegne over, at vi nu igen kan besøge familie i andre kommuner, og at vores virksomheder kan gøre forretninger ud over kommunegrænserne i de syv kommuner, siger Birgit S. Hansen.

Cluster 5 menes udryddet

Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet mener myndighederne dog, at den særlige mutation af coronavirus, som man har fundet i mink, er udryddet.

- Sekventeringen af de positive prøver viser, at der ikke påvist yderligere tilfælde af minkvariant med cluster 5 siden den 15. september, hvorfor Statens Serums Institut vurderer, at denne variant med stor sandsynlighed er døet ud, hedder det i pressemeddelelsen.

Her er også ros til borgerne i Nordjylland.

- Borgere i de syv kommuner har vist stor vilje til at hjælpe myndighederne med at nedbringe aktiviteten i kommunerne og i arbejdet med at opspore og inddæmme smitten, skriver myndighederne.

Smitten er også på vej ned i området. I de syv nordjyske kommuner er der fra 9.-15. november er fundet 79 smittede pr. 100.000, hvor tallet i ugen forinden var 94, oplyser ministeriet.

Møde med minister i dag

De syv borgmestre har senere i dag et møde med erhvervsminister Simon Kollerup (S), hvor de blandt andet vil slå et slag for at få en økonomisk hjælpepakke til at komme i gang igen.

- Vi kan have brug for økonomisk hjælp til at genstarte Nordjylland og fortælle, at man altså roligt kan komme her, og at vi er klar til at tage imod gæster og selv tage ud, siger Birgit S. Hansen.

Hos Dansk Industri glæder man sig også over ophævelsen.

- Det har været to lange uger for Nordjylland, så det er godt nok en vigtig og ventet nyhed. Restriktionerne har skabt store frustrationer og problemer for nordjyske virksomheder og borgere, så åbningen har været ventet og efterspurgt, siger administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen.

- Nu glæder vi først og fremmest os i dag over genåbningen, men regeringen og myndighederne skal også lære af erfaringerne, så både nordjyderne og resten af samfundet frem over oplever, at der er et klart og forståeligt grundlag for nye restriktioner, siger Lars Sandahl Sørensen.

"Vigtigt, at vi stadig passer på hinanden"

Hør tre reaktioner fra Nordjylland på de ophævede restriktioner

Rikke Hovaldt Nielsen fra Hjallerup glæder sig til at kunne se sin familie.

- Og så tror jeg, det er vigtigt, at vi som borgere stadig sørger for at holde afstand og bruge håndsprit, så vi stadig passer på hinanden og ikke bare tænker, at nu åbner det og så kan vi gå tilbage til normalen.

Pensionist Svend Thuen fra Sindal glæder sig også over at få friheden tilbage.

- Jeg vil tage en tur til København inden så længe, siger han.

Facebook
Twitter