Restriktioner lempes før tid: Nordjyderne kan igen bevæge sig frit mellem kommunerne, og børn kan komme i skole

Siden torsdag i sidste uge er nordjyderne blevet opfordret til ikke at forlade deres kommuner. Nu bliver restriktionerne lempet.

Otte dage efter restriktionerne i Nordjylland blev indført, er de i dag blevet lempet. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Borgerne i syv nordjyske kommuner kan igen fra mandag bevæge sig frit imellem kommunerne, men de må ikke rejse til resten af landet. Der åbnes også for den kollektive transport internt i de berørte kommuner.

Desuden må de ellers hjemsendte skoleelever i 5.- 8. klasse komme tilbage i skolerne.

Det har regeringen netop meddelt på et pressemøde.

Årsagen er, at det går den rigtige vej med coronasmitten i de syv kommuner, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Antallet af smittetilfælde i de syv nordjyske kommuner, der er lukket ned af restriktioner, er faldet fra 115 per 100.000 indbyggere i sidste uge til 72 per 100.000 indbyggere i denne uge.

- Det går den rigtige vej i de kommuner, hvor vi har sat ind, siger ministeren, der påpeger, at andelen af folk, der er smittet fra mink også er faldet.

Sundhedsministeren oplyser desuden, at der ikke er fundet cluster 5-mutation hos nogen smittede personer i uge 43 eller uge 44 - altså de sidste to uger af oktober - og dermed er mutationen ikke fundet i mennesker siden september.

Alle mink er slået ned på mandag

For otte dage siden oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) på et stort pressemøde, at syv nordjyske kommuner stort set blev lukket ned og ramt af hårde restriktioner.

De betød blandt andet, at borgerne i de syv kommuner ikke burde bevæge sig uden for den enkelte kommune, flere skoleelever og offentligt ansatte blev hjemsendt, og desuden blev store dele af den kollektive trafik lukket ned.

Restriktionerne skulle egentlig gælde til 3. december og blev indført samtidig med, at regeringen meddelte, at man ville have slået alle mink ned, da coronasmitten i netop de syv kommuner var kraftigt stigende på grund af de mange coronasmittede minkfarme.

Sundhedsminister Magnus Heunicke oplyser, at de sidste nordjyske mink er slået ned i de syv kommuner på mandag.

Desuden har smitten af mink bredt sig til to nye regioner, nemlig Region Midtjylland og Region Syddanmark, men det understreges, at det på ingen måde er alvorligt, og som det er set i netop Nordjylland.

Brostrøm enig i afvikling af minkerhverv under epidemi

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, understreger på pressemødet, at smittenkurven er knækket, men at der fortsat er to bekymringspunkter, man er opmærksom på, nemlig smitten på den københavnske vestegn og smitten fra mink til mennesker.

Med hensyn til minkene tilslutter Brostrøm sig 'fuldt ud' den omstridte risikovurdering, som SSI kom i sidste uge, hvorefter statsminister Mette Frederiksen meddelte, at alle mink skal aflives.

- I risikovurderingen fra 3. november peger vi på, at så længe vi har corona-epidemien i Danmark, og vi ikke har flokimmunitet, så er det uforeneligt med folkesundheden at have minkavl i Danmark, siger Søren Brostrøm.

Opdateret 14. november 15.45: Punktet i faktaboksen om at 9. klasseseleverne er hjemsendt er fjernet.