Restriktioner rulles ud over hele Danmark: Bekymrende stigninger i Nordjylland og Syddanmark

Fra i morgen omfatter den delvise nedlukning alle landets 98 kommuner.

Smitten stiger med en bekymrende hastighed i blandt andet Nordjylland og det sydlige Danmark, lyder det fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Smitten stiger i alle dele af samfundet, og derfor er vi nødt til at udvide de restriktioner, vi har indført, til at være helt landsdækkende, siger sundhedsminister Magnus Heunicke i et interview med DR Nyheder.

Dermed bliver den delvise nedlukning af samfundet nu udvidet fra at gælde de 69 kommuner til at gælde samtlige 98 kommuner fra i morgen klokken 16.00.

Det betyder, at blandt andet restauranter lukker, de ældste elever og studerende skal sendes hjem, og kultursteder skal lukke i hele landet.

- Det er en stor og omfattende nedlukning, som dele af Danmark har været omfattet af i noget tid, og nu bliver det så hele resten af Danmark, siger sundhedsministeren.

Tjek udviklingen i din egen kommune:

Derved bliver kommunerne på Sydfyn, i Nordjylland og i Sønderjylland, hvor smitten lige nu er lavere end eksempelvis i hovedstadsområdet, altså også underlagt de skærpede restriktioner.

- Der er stadigvæk stor forskel i smitteniveauet, men vi kan se, at nu er der altså stigninger, som gør vores myndigheder meget bekymrede - også i Nordjylland.

Den seneste uge er 170 per 100.000 indbyggere testet positiv for coronavirus i Region Nordjylland. For en uge siden var tallet 77 smittede pr. 100.000 indbyggere.

Også i Region Syddanmark er smitten stigende, oplyser Sundhedsministeriet. Her blev 176 testet positiv per 100.000 indbyggere i den seneste uge. For en uge siden var tallet 126.

Den hastighed, som smitten stiger med i de områder er nu så høj, at sætter man ikke ind her med restriktioner, 'får vi skabt os selv et nyt problem', lyder det fra ministeren.

Tredje omgang

Den delvise nedlukning af Danmark er rullet ud af tre omgange.

De lokale restriktioner blev først indført i 38 kommuner - hovedsageligt i hovedstadsområdet, men også i Odense og Aarhus.

10. december blev restriktionerne udvidet til at gælde i yderligere 31 kommuner, og fra i morgen er det så landsdækkende.

Hvorfor er det først nu i tredje omgang, at resten af landet skal med, når I i foråret opererede med et ekstremt forsigtighedsprincip?

- Vi sætter ind tidligt, og vi sætter ind så hurtigt, vi overhovedet kan opfange, at der er udviklinger, vi skal være bekymrede over, men selvfølgelig kun i det omfang, hvor det er nødvendigt, siger Magnus Heunicke.

Borgmester: - Ærgerligt

I Tønder Kommune er smittetallene fortsat lave. Her er 104,5 borgere per 100.000 konstateret smittet, hvor det samme tal er 822,1 for Københavns Kommune.

Alligevel har borgmester Henrik Frandsen forståelse for beslutningen.

- Jeg synes jo, at det er ærgerligt. Vi er et af de områder i Danmark, der er knap så hårdt ramt rent smittemæssigt. Men man må bare sige, at smitten er så udbredt i hele landet, at man har set det her som værende nødvendigt, og det respekterer jeg fuldt ud, siger Henrik Frandsen.

Vaccinen måske klar mellem jul og nytår

Mellem de stigende smittetal er der dog også gode nyheder at hente. En vaccine mod covid-19 kan nemlig være klar og komme til Danmark allerede mellem jul og nytår.

Det bekræfter sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Tidligere var vaccinen forventet godkendt 31. december, men tirsdag blev den dato rykket frem til 23. december.

Begynder vi at vaccinere tidligere, hvis det bliver godkendt tidligere end ventet?

- Ja, det gør vi, siger Magnus Heunicke.

- Vi er fuldstændig klar, og vi vil også kunne modtage vaccinerne i sikrede lastbiler og sikrede kølerum om natten mellem jul og nytår. Der spildes ikke nogen sekunder på det her, siger Magnus Heunicke.

De første der vil blive vaccineret er de ældre og personalet i sundheds- og ældreplejen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter