Restriktionerne er væk: Sådan er din hverdag anderledes i dag

Myndighederne vurderer fra i dag ikke længere, at coronavirus er så farlig for samfundet, at det er en samfundskritisk sygdom.

Det er for eksempel slut med mundbind i tog og metro. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Det er blevet 1. februar, og din hverdag har ændret sig markant. Kan du mærke det?

Måske ikke. Men fra i dag er en række både små og store ting anderledes, end de var i går.

For fra i dag er coronavirus ikke længere kategoriseret som en "samfundskritisk sygdom". En sygdom, eksempelvis coronavirus, bliver kategoriseret som samfundskritisk, hvis udbredelsen af den "medfører eller risikerer at medføre alvorlige forstyrrelser af vigtige samfundsfunktioner".

Det mener myndighederne ikke længere, at coronavirus gør, og derfor er den ikke længere samfundskritisk. Men vigtigere er, at kategoriseringen som samfundskritisk er afgørende for, om politikerne kan indføre restriktioner i samfundet. Derfor er restriktionerne væk fra i dag.

Vi har samlet et overblik over, hvordan hverdagen ændrer sig nu og her:

Mundbind

På et pressemøde i august 2020 demonstrerede Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, hvordan man tager mundbind på. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Noget af det mest synlige, der stort set forsvinder helt, er mundbindet. For fra i dag er der ikke længere krav om mundbind i forretninger, i offentlig transport og en række andre steder.

Der vil dog stadig være en opfordring til, at hospitaler og plejehjem stiller krav til besøgende om at bruge mundbind.

Mundbindet blev første gang et krav i den offentlige transport i august 2020. Her blev det et krav at bære mundbind i tog, busser og lignende på alle tidspunkter af døgnet.

Inden da havde der været en anbefaling om at bruge mundbind, men ikke et krav.

Men går man lidt længere tilbage i tiden, i starten af coronapandemien, ville de danske myndigheder faktisk ikke hverken stille krav til eller for den sags skyld anbefale brug af mundbind, selvom det var et udbredt værktøj andre stedet i verden. Ifølge Statens Serum Institut mente man dengang simpelthen ikke, at der var dokumentation for, at de virkede.

Det ændrede sig - og mundbind blev hverdag. Indtil i dag.

Coronapas

Coronapasset var en af flere apps, som det offentlige fik udviklet i forbindelse med coronapandemien. (Foto: © Signe Goldmann, Ritzau Scanpix)

Også coronapasset kan du fra i dag lægge ned i skuffen - eller slette appen, hvis du er den digitale type.

For mens det i går var et krav, at man kunne fremvise et gyldigt coronapas for at gå på restaurant, i svømmehallen, på uddannelsesinstitutioner og på mange arbejdspladser, så er det fortid i dag.

Coronapasset, som man jo kunne få enten ved at have en negativ coronatest eller ved at være vaccineret, er ikke længere et lovkrav.

Ligesom med mundbindet vil der dog stadig være en anbefaling til hospitaler og plejehjem om at kræve det af besøgende for at passe på de ældre og udsatte. Og en koncertarrangør eller lignende kan også vælge at stille krav om coronapas til arrangementet. Det er bare ikke længere et lovkrav.

Hvis du derimod er på vej til udlandet, er der dog stor sandsynlighed for, at du skal finde passet frem igen. Mange lande har nemlig krav om coronapas til forskellige ting, og nogle steder også til indrejse.

Coronapasset stiftede vi første gang bekendtskab med under den gradvise genåbning af samfundet i foråret 2021, hvor det blev et krav for eksempelvis at få lov til at gå på restaurant.

I første omgang kunne man fremvise et coronapas ved at vise et negativt testsvar eller sin vaccinationsstatus på et stykke papir eller på eksempelvis sundhed.dk. Siden blev der udviklet en app, som kunne klare den opgave.

Natklubber og alkohol

Nattelivet bliver noget mere livligt fremover. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Ritzau Scanpix)

En anden ting, der er fortid, er de lukkede natklubber. Nattelivet er nok det område, der samlet set har været lukket i længst tid, men også det er nu slut.

Fra i dag må natklubberne nemlig åbne, og barer, restauranter og andre steder, der sælger alkohol, må holde åbent om natten. Det fik de faktisk lov til allerede natten til i dag.

Indtil i dag var der også krav om, at kiosker, tankstationer og andre forretninger, der kunne finde på at sælge alkohol i nattetimerne, ikke måtte gøre det.

Så er man typen, der er til fadøl eller shots efter klokken 23, så er Danmark blevet et sjovere sted i dag.

Pladsbegrænsning og færre tilskuere

Om det er til landskampe, teaterforestillinger eller noget helt tredje, så er der fra i dag ingen begrænsninger på, hvor mange tilskuere der må være. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Og sidst - men måske ikke mindst - er det slut med begrænsninger for, hvor mange deltagere der må være til koncerter, teaterforestillinger, til fodboldkampe og alle mulige andre arrangementer.

Ingen pladsbegrænsninger, ingen opdelte sale og lignende.

Og for restauranter og cafeer er der ikke længere krav til, hvor mange gæster der maksimalt på være per kvadratmeter og lignende.

Stadig i tvivl om noget? Så kan du finde alle regler og anbefalinger til eksempelvis selvisolation på coronasmitte.dk.