Retoriker om kronprins Frederiks tale til mor: Han har haft sit livs gennembrud på en talerstol

Søndag blev der afholdt gallataffel i anledning af dronning Margrethes 50 år på tronen.

Du maler. Jeg motionerer. Du graver efter fund fra fortiden. Jeg gravede mig ned for ikke at blive opdaget i min tid i Forsvaret.

Du mestrer ordet. Jeg mangler det af og til. Du er til klassisk. Jeg er til rock.

Ovenstående ord faldt under den tale, som kronprins Frederik søndag aften holdt for sin mor dronning Margrethe ved gallataflen i forbindelse med fejringen af hendes 50 år som regent i Danmark.

Og det gik godt for kronprinsen. En enestående vigtig tale, som viser, at han har flyttet sig med flere længder, lyder vurderingen fra Jesper Troels Jensen, der er rådgivende retoriker og formand for foreningen Danske Taler.

- Han har simpelthen i går haft sit livs gennembrud på en talerstol.

- Han har tit, især tidligere, virket meget nervøs, men i går sprudlede han af overskud.

Jesper Troels Jensen peger på flere ting. For det første emmede kronprinsen af overskud, da han leverede sin tale. Og netop talens levering er for retorikere, hvad "beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed" er for ejendomsmæglerne.

Kronprins Frederik og dronning Margrethe efter kronprinsens tale til gallamiddagen på Christiansborg Slot søndag. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Derudover er han selvironisk, hvilket ifølge Jesper Troels Jensen kun fungerer, hvis man hviler i sig selv og har overskud.

- Det er beviset på, at han har fået et gennembrud som taler i går, og det skal vi være enormt glade for alle sammen, for det betyder rigtig meget, at vores statsoverhoved kan levere nogle taler, når der er behov for det.

For eksempel sagde han til dronningen, at "Du mestrer ordet. Jeg mangler det af og til".

Kronprinsen står lige bag sin mor

Dronningens 50-års jubilæum faldt få dage efter, at den britiske dronning Elizabeth II døde, og hendes søn overtog tronen som kong Charles III.

Derfor var talen også tydeligt tilpasset situationen, mener Jesper Troels Jensen.

- Den tale er enestående vigtig på grund af det, der skete i Storbritannien. Omstændigheden i Storbritannien er i virkeligheden en indvarsling af, hvad der kommer til at ske i Danmark på et tidspunkt.

Derfor er det iføgle retorikeren så vigtigt, at kronprinsen griber situationen, så det hele kommer til at handle om, at han er parat og står lige bag dronningen.

- Skibet, det deler vi, det er vores ansvar. Jeg følger dig, som du fulgte din far, og som Christian vil følge mig, sagde kronprins Frederik under talen.

Kronprinsen beskriver desuden sig selv som næstkommanderende og dronningen som chef og fortæller, at de to til sammen udgør et særdeles udmærket team.

- Når tiden kommer, vil jeg føre skibet videre, med det vi har delt som ballast.

Dronning Margrethe talte også ved taflet søndag. Den kan du gense her:

Kontrastfyldt remse 'banker virkelig sagen i bund'

Jesper Troels Nielsen hæfter sig også ved remsen i slutningen af talen, hvor kronprinsen siger, hvad han er god til, og hvad dronningen er god til.

- Du er kvinde. Jeg er mand. Du maler. Jeg motionerer. Du graver efter fund fra fortiden. Jeg gravede mig ned for ikke at blive opdaget i min tid i Forsvaret. Du skaber billeder. Jeg danner makkerskaber. Du svinger den fine pensel. Jeg kom under den store bjælke. Du mestrer ordet. Jeg mangler det af og til. Du er til klassisk. Jeg er til rock. Du er søstærk. Det har jeg arvet og gud ske lov for det.

Det er en hel remse af kontraster, og det at kunne levere den elegant og med rytme banker virkelig sagen i bund hos publikum, vurderer Jesper Troels Nielsen.

Ved taflet talte dronning Margrethe også, og hun takkede blandt andet for den støtte, hun har fået fra sin familie og danskerne. I den forbindelse nævnte hun kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Joachim og prinsesse Marie.

Dronningen havde egentlig 50-års regeringsjubilæum i januar i år, men fejringen blev udskudt grundet coronapandemien.

Præcisering: Tidligere stod der "England" i teksten, men det er blevet præciseret til "Storbritannien".