Retsforbehold beskytter mod EU-sharia

EU-kommissionen vil lade shariareglerne gælde for muslimer i EU i forbindelse med skilsmisse. Dermed bliver det svært at afskaffe dansk retsforbehold.

Muslimer bosat i EU-lande skal fremover kunne blive skilt efter sharia-lovgivning. Det mener EU-Kommissionen, der lægger op til, at ægtepar selv skal kunne vælge, hvilket lands lovgivning de vil følge hvis de skal skilles - såfremt de har en vis tilknytning til det valgte land.

På grund af det danske retsforbehold vil EU-forordningen ikke få direkte betydning for Danmark. Men Dansk Folkepartis EU-ordfører Morten Messerschmidt er alligevel stærkt bekymret over forslaget:

- Det er fuldstændig hovedløst, at kommissionen overhovedet åbner mulighed for at anvende afstumpede shariaregler i EU, siger han til MetroXpress.

SF's Margrethe Auken siger, at forslaget ikke handler om at indføre sharia, men om at det skal være nemmere for par, hvor den ene kommer fra Spanien og den anden fra Polen at få skilsmisse efter spanske regler eller omvendt.

EU-ekspert Søren Dosenrode fra Aalborg Universitet, vurderer at det er en kæp i hjulet på regeringens ambitioner om at afskaffe retsforbeholdet.

- Det vil helt åbenbart gøre det sværere, fordi befolkningen er bekymret over den slags vidtgående forslag.