Retskorrespondent: Alene en enkelt deling af sexvideo giver fængselsstraf

En 19-årig pige er af retten i Lyngby idømt 10 dages betinget fængsel for at dele sexvideo én gang.

Dagens retssag er den sjette prøvesag i det store sagskompleks, hvor over 1.000 unge er sigtet. (Foto: Mathias Løvgreen Bojesen © Scanpix)

Det store, landsdækkende sagskompleks mod over 1.000 unge, der er sigtet for at dele en sexvideo af to 15-årige, førte i dag til endnu en fængselsdom, da en 19-årig kvinde blev idømt 10 dages betinget fængsel i retten i Lyngby.

I dagens sag krævede anklagemyndigheden fængselsstraf, til trods for at pigen kun havde delt videoen én enkelt gang.

Dermed ser det ud til, at det bliver svært for de mange sigtede at undgå fængselsstraf, hvis de dømmes skyldige i deling af sexvideoen.

- Man må nu sige, at i denne ene sag, som har været for domstolene, der vurderer retten, at det skal give betinget fængsel, selvom der kun er tale om én deling til én person, siger DR's retskorrspondent, Trine Maria Ilsøe.

Dagens retssag var den sjette af en række prøvesager, der skal køre rundt omkring i landet. Tidligere er der blevet uddelt betingede fængselsstraffe på mellem 10 og 40 dage for væsentlig flere delinger af videoen.

Antallet af delinger vil dog ikke være det eneste, der spiller ind, når retten skal beslutte straffen.

- I andre sager har en person fået ti dages betinget fængsel for at have delt videoen til flere, men der kan ligge nogle konkrete omstændigheder i de enkelte sager, eksempelvis om den her video stadig ligger i personens Messenger på Facebook, siger Trine Maria Ilsøe.

Landsretten skal give sin vurdering

Byretten får dog ikke det sidste ord i sagen, da alle de tidligere sager er anket til landsretten.

- Det må man også formode sker med denne her. Derfor mangler vi at få dem kørt igennem landsretten for at se, hvad deres syn på sagen er, siger Trine Maria Ilsøe.

I og med at det så stort et sagskompleks, og at det samtidig er en ny type sag, har anklagemyndigheden behov for at få landsretten til at vurdere, hvad strafniveauet skal være.

- Man vil gerne have, at Østre Landsret og Vestre Landsret skal vurdere det, så man kan bruge deres dom som rettesnor, når resten af sagerne begynder i byretten, siger Trine Marie Ilsøe.

Betinget fængsel er en hård straf

Der har været forskellige holdninger til, om betingede fængselsstraffe er en hård eller mild straf. Trine Maria Ilsøe mener, at man skal huske på, at en straf i den her sag både vil komme til at stå på straffeattesten og børneattesten.

- Det kan have betydning for, om man kan søge ind på lærerseminariet, og om man kan blive børnepædagog, mens det samtidig også kan få betydning for, om man kan komme ind i USA, siger hun.

Børneattesten skal man aflevere, hvis man vil arbejde med børn, eksempelvis som fodboldtræner eller spejderleder. Og er man dømt i en sag som den i dag, vil man have pletten på børneattesten i ti år.