Retskorrespondent om anklageskrift: Det fortæller intet om motivet

Den svenske journalist blev bundet og mishandlet i Peter Madsens ubåd, mener Anklagemyndigheden.

Peter Madsens hjemmelavede ubåd UC3 Nautilus. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

I dag er anklageskriftet mod den drabstiltalte ubådsbygger Peter Madsen blevet frigivet, og det indeholder masser af detaljer om, hvordan den svenske journalist Kim Wall ifølge Anklagemyndigheden døde ombord på ubåden.

Men anklageskriftet siger intet om, hvorfor anklagemyndigheden mener, at Peter Madsen dræbte den 30-årige kvinde.

Ubådssagen

Retssagen mod den 47-årige ubådsbygger Peter Madsen er i gang. Han er tiltalt for at have dræbt den svenske journalist Kim Wall på ubåden Nautilus i august 2017. Der falder dom d. 25. april. Få seneste nyt om sagen her.

Se Tema

Det fortæller retskorrespondent i DR Nyheder, Trine Maria Ilsøe.

- Der står ikke noget direkte om, hvorfor Anklagemyndigheden mener, at Peter Madsen skulle have dræbt Kim Wall. Men da han også er tiltalt for andet seksuelt forhold end samleje, vil de forsøge at bevise, at motivet har været seksuelt, og det kan få betydning for strafudmålingen. Det vil forsvaret til gengæld forsøge at tilbagevise, eftersom Peter Madsen nægter andet end at have parteret liget, siger retskorrespondenten.

Hvad bygger anklagemyndigheden påstanden om, at drabet har været planlagt og forberedt på?

- Det handler blandt andet om, at Peter Madsen medbragte en række ting på turen, som, Anklagemyndigheden mener, var en del af hans forberedelser – altså ting som ikke hørte til i ubåden. Ombord havde han eksempelvis en sav, en kniv, skruetrækker, strips og rør - ting som blandt andet er brugt til at partere liget og forsøge at få det til at forblive på havbunden.

Fåmælt forsvarer

I sidste uge kunne Anklagemyndigheden ikke være præcise i forhold til en dødsårsag. Er der mere at sige i forhold til det, nu hvor anklageskriftet foreligger?

- Nej, og det er heller ikke sikkert, at de kommer det nærmere. Det skyldes blandt andet, at liget er parteret, og at dele af det har ligget længe i vandet. Anklagemyndigheden skriver dog, at dødsårsagen kan være kvælning, eller at han har skåret halsen over på hende, men den påstand er de nødt til at sige mere om, når sagen skal for retten.

Ubådskaptajn Peter Madsen blev reddet i land i Dragør Havn fredag d. 11. august 2017, efter en større redningsaktion ud for Københavns Havn. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Er der noget nyt fra forsvareren – nægter Peter Madsen sig stadig skyldig i drab, og mener han stadig, at Kim Wall døde som følge af en ulykke?

Det sidste vi har hørt fra Peter Madsen er, at han stadig nægter sig skyldig i drab, men han erkender partering

Trine Maria Ilsøe

- Peter Madsens forsvarer har været meget fåmælt siden oktober. Det sidste, vi har hørt fra Peter Madsen, er, at han stadig nægter sig skyldig i drab, men han erkender parteringen af Kim Wall, siger Trine Maria Ilsøe.

Tekniske beviser

Hvad kommer der til at ske nu?

- Nu kender vi Anklagemyndighedens påstande i sagen mod Peter Madsen. Når sagen begynder i Københavns Byret den 8. marts, skal de fremlægge deres beviser i retten. Så er det op til dommerne og nævninge at vurdere, om de mener, det er bevist, at Peter Madsen er skyldig. Hvis de ikke mener det, skal han frifindes for drabet.

Hvor mange flere detaljer kommer der frem i retten?

- Det ved vi ikke endnu. Vi ved, at der selvfølgelig vil være en række tekniske beviser fra ubåden, fra liget, fra Peter Madsens computer og fra ham selv. Derudover vil der givetvis også blive indkaldt en række vidner, men det handler mere om at få fastslået et eventuelt motiv.

Stor sag i medierne

Det er en sag med stor bevågenhed – hvordan kommer det til at påvirke retssagen?

Dommeren har en pligt til at fortælle nævningene, inden sagen går i gang, at det eneste, der tæller i forhold til skyldsspørgsmålet, er det, der foregår i retten

Trine Maria Ilsøe

- Dommere og nævninge skal være upartiske. Når sagen begynder, må de alene forholde sig til det, der er kommet frem i retten. Ikke hvad der har været sagt og skrevet i medierne.

Men kan dommere og nævninge ikke få svært ved at være upartiske i en sag, der har fået så meget medieopmærksomhed, og hvor politiet har talt meget, og hvor forsvareren har sagt ganske lidt?

- Det vil nogen sikkert mene. Omvendt har dommeren en pligt til at fortælle nævningene, inden sagen går i gang, at det eneste, der tæller i forhold til skyldsspørgsmålet er det, der foregår i retten - og altså ikke det, der har været skrevet og sagt i medierne, siger Trine Maria Ilsøe.

Retssag starter i marts

Retssagen mod ubådsbygger Peter Madsen starter den 8. marts i Københavns Byret. Der forventes dom den 25. april.

Peter Madsen blev i sidste uge tiltalt for drabet på Kim Wall - et forhold han nægter.

Derudover blev han tiltalt for usømmelig omgang med lig ved at have skåret hendes krop i flere stykker og kastet den i havet.

Ydermere er han tiltalt for andet seksuelt forhold end samleje af særlig farlig karakter ved at have stukket den 30-årige kvinde i underlivet flere gange.

Peter Madsen har hele tiden nægtet sig skyldig i drab og andet seksuelt forhold end samleje af farlig karakter.

I stedet har han fortalt, at der skete en ulykke på ubåden. Han har dog erkendt, at han har parteret liget af Kim Wall og kastet det i havet.