Retskorrespondent om Kundby-sagen: Helt usædvanligt at nye beviser godkendes så sent

Anklager og forsvarer kan kun komme i tanke om ét fortilfælde, siger DR Nyheders retskorrespondent.

Kundby-pigen er blandt andet tiltalt for planer om at bombe denne jødiske skole, Carolineskolen, i København. (© DR Nyheder)

I 11. time lykkedes det anklagemyndigheden at få genåbnet bevisførelsen i terrorsagen mod den 17-årige Kundby-pige.

Det er mere end usædvanligt, siger DR Nyheders retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe.

For selv om der kan komme nye beviser undervejs i straffesager - også meget sent - sker det som udgangspunkt ikke, efter at anklager og forsvarer har procederet.

- Både anklager og forsvarer kunne kun komme i tanke om ét lignende eksempel, og det var helt tilbage fra år 2000. Der var tidsforløbet yderligere helt anderledes, da man ville have det nye bevis ind i sagen, allerede inden nogen havde forladt retslokalet, fortæller Trine Maria Ilsøe.

Breve til syrienskriger

De nye beviser, som anklageren vil fremlægge i næste uge, er to sedler og to breve.

Kundby-pigen er underlagt brev- og besøgskontrol under sin varetægtsfængsling, og hun bliver visiteret før og efter besøg.

I forbindelse med et politiovervåget besøg den 2. maj blev der fundet en seddel i pigens sko. Ifølge Trine Maria Ilsøe stod der navne på danske terrordømte og et Twitter-brugernavn på en dømt islamist på sedlen.

Efter fundet blev pigens celle i Vestre Fængsel ransaget, og endnu en seddel og de to breve blev opdaget.

Ifølge anklagemyndigheden er der tale om udkast til breve til en dømt syrienskriger, som tidligere har skrevet til Kundby-pigen.

Indholdet af sedlen, der blev fundet i cellen, er endnu ikke offentligt kendt.

Anklager: Pigen viser to sider

Kundby-pigens forsvarsadvokat mener ikke, at det nye bevismateriale er af en karakter, så det giver mening at genåbne bevisførelsen.

Omvendt mener anklageren, at brevene og sedlerne kan så tvivl om pigens forklaring om, at hun ikke havde til hensigt at føre bombeplanerne ud i livet.

- Anklageren har hele tiden sagt, at denne pige har to sider. Den ene side er den, vi har set i retten, hvor hun har sagt, at hun rigtig nok havde sympatier og var fascineret, men at det alt sammen var fantasier. Men ifølge anklageren har hun også en anden side, der er dybt radikaliseret, siger Trine Maria Ilsøe.

Sagen fortsætter på onsdag, hvor indholdet af brevene og sedlerne bliver fremlagt, og hvor pigen bliver afhørt af både forsvarer og anklager.

Det forventes, at der afsiges kendelse om skyldsspørgsmålet den 16. maj klokken 9.30.

Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at forsvareren ville fremlægge nye beviser i næste uge. Det er rettet, da det er anklageren, som fremlægger de to sedler og to breve.

Facebook
Twitter