Retskorrespondent om muligt stop for skyderier: Bandekonflikten er langt fra løst

Pres fra forældre og træthed hos banderne er årsag til en mulig aftale mellem grupperingerne, siger Trine Maria Ilsøe.

De seneste uger har tre personer mistet livet i København forbindelse med den verserende bandekonflikt. (Foto: © 50090 Johan Nilsson/TT, Scanpix)

Selvom det ser ud til, at banderne vil lægge våbnene de næste fire uger, så betyder det næppe, at konflikten er forbi.

Det fortæller DR's retskorrespondent Trine Maria Ilsøe.

- Der er kommet en aftale i hus på begge sider, men vi skal ikke tro, at konflikten er forbi. Det, der foreløbigt er forhandlet på plads, er en aftale om, at der ikke skal skydes i en måned. Forældregrupperne håber, at det kan være grundlaget for en eventuelt senere fred og bane vejen for, at man reelt kan begynde at diskutere varig fred, forklarer hun.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har banderne Loyal To Familia, der holder til på Indre Nørrebro, og Brothas fra ydre Nørrebro lavet en aftale om at stoppe skyderierne den næste måned.

Aftalen er kommet i stand, efter forældregrupper fra begge grupperinger har mødtes for at forsøge at finde en løsning.

- Det handler om et pres fra forældregrupperne. Både fædrene, men denne gang især mødrene. Og så er der ifølge vores oplysninger også kommet en træthed hos grupperingerne, fordi konflikten har været intensiveret den seneste tid og der er døde til følge, siger Trine Maria Ilsøe.

Vicepolitiinspektør ved Københavns Politi Jesper Bangsgaard oplyser, at man har noteret sig informationerne om en aftale, men politiet har ikke nogen kommentarer i den forbindelse.

Hensyn til beboere

Forældregrupperne har blandt andet lagt pres på bandegrupperingerne af hensyn til beboerne i de to områder på Nørrebro, der især har været ramt af bandekonflikten.

Fredag gik beboerforeningen i Mjølnerparken og boligselskabet Lejerbo ud og krævede, at der kom mere politi i boligområdet, efter en 22-årig mand dagen forinden var blevet skudt og dræbt ved højlys dag.

Det var det tredje drab de seneste uger. Den 31. oktober blev tre mænd ramt af skud ved Mjølnerparken, hvor en mistede livet. Et par dage efter var der en 20-årig mand, der blev dræbt i Tingbjerg.

Efter et møde mellem politiet og beboerforeningen valgte politiet at opruste indsatsen i Mjølnerparken med en mobil politistation, der vil være i området fra klokken 11 og frem til midnat. Derudover vil der være ekstra personale omkring de mobile politistationer - de andre er placeret på Den Røde Plads ikke langt fra Mjølnerparken og på Blågards Plads.

Grupperingene fra Mjølnerparken har i de seneste måneder ligget i åben krig med Nørrebro-banden Loyal to Familia, LTF.

Det har ført til en lang række skyderier, og en del af dem har fundet sted i og omkring det sociale boligbyggeri på ydre Nørrebro.

Bandegrupperingen blev egentlig opløst i 2016, men er tilsyneladende genopstået, efter at Loyal To Familia siden foråret har spredt sig til flere områder i landet.

Københavns Politi vurderer, at Brothas og grupperinger fra Nordvest og Husum har dannet fælles front mod LTF.