Retskorrespondent om tiltale af formodet bandeleder: Kan lægge en dæmper på bandekonflikten

Den 30-årige formodede bandeleder er tiltalt for at true en politimand på Nørrebro. Anklagemyndigheden kræver ham udvist.

Der har allerede været flere banderelaterede skyderier i København i år end hele sidste år. Her ses politi på stedet i Holmbladsgade på Amager i København, hvor der var skyderi den 15. august. (Foto: MATHIAS ØGENDAL © Scanpix)

Tidligere i dag oplyste Københavns Politi, at man har tiltalt den 30-årige Shuaib Khan, der formodes at være leder af banden Loyal to Familia (LTF).

At tiltalen kommer nu er i sig selv opsigtsvækkende, fortæller DR's retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe.

- Det opsigtsvækkende ligger i, at anklagemyndigheden blot 13 dage efter, han blev fremstillet i grundlovsforhør, er parate til at rejse tiltale, siger hun.

Den formodede bandeleder er tiltalt for at have truet en politimand under en visitation på Blågards Plads natten mellem den 31. juli og 1. august i år.

Og anklagemyndigheden kræver, at Shuaib Khan bliver udvist af Danmark.

- Han er tiltalt for at have truet en betjent, og det er i selv alvorligt. Truslen er kommet frem under en visitation på Nørrebro, hvor han ifølge politiet har sagt, ”Det kan godt være, at du kan huske vores ansigter, men vi kan også huske dit”, fortæller Trine Maria Ilsøe.

- Han nægter selv at have sagt sådan, men sagde i grundslovsforhøret, at han sagde til en betjent, at han havde attitudeproblemer. Om det er nok til at få ham dømt og ydermere udvist, skal en dommer nu vurdere.

Kan svække Loyal to Familia

Shuaib Khan er blevet idømt betinget udvisning to gange tidligere, hvor der følger en prøvetid på to år.

Ifølge Ritzau fik Shuaib Khan sin seneste betingede udvisning for lidt mere end to år siden. Det skete i forbindelse med et overfald på en anden bandefigur i Vestre Fængsel.

Fængsel er kort sagt ikke fremmed for den formodede leder af Loyal to Familia.

- Han har flere domme bag sig og har ifølge advokat Michael Juul Eriksen siddet fængslet i ni ud af ti år. LTF’s vokseværk og ekspansion til nye områder i for eksempel Århus og Malmø er der mange, som tilskriver Shuaib Khan, siger Trine Maria Ilsøe.

Hovedperson i bandekonflikt

Man kan heller ikke komme uden om den tiltalte, når det kommer til de mange skyderier i København de seneste uger.

- Bandekonflikten i København lige nu er der også mange, som tilskriver ham. Omvendt er det jo ikke sådan, at LTF har været ikke-eksisterende de år, han har siddet fængslet, siger Trine Maria Ilsøe.

Ifølge DR's retskorrespondent var der allerede inden Shuaib Khans løsladelse i marts måned spekulationer om, hvorvidt det ville kunne eskalere en konflikt.

- Det må man konstatere, at det gjorde. Omvendt har han nu siddet varetægtsfængslet i 13 dage, og det er jo ikke sådan, at der ikke har været skudt på Nørrebro i den periode.

Hvis det ender med, at Shuaib Khan bliver udvist fra Danmark, kan det dog føre til færre banderelaterede skyderier i København, vurderer Trine Maria Ilsøe.

- Mange mener, at det vil svække LTF og lægge en dæmper på konflikten.