Retskorrespondent: Sag mod venstreradikale er smuldret

PET efterforskede venstreradikale i årevis, og sigtede dem for terror. I dag faldt dommen, og ingen af de tiltalte skal i fængsel.

- Det er en kæmpestor sag, der har været efterforsket i årevis og som ser ud til at være smuldret mellem fingrene på politiet, siger DRs retskorrespondent, Claus Buhr.

Syv venstreradikale undgår efter alt at dømme fængsel, efter Københavns Byret afsagde dom i den såkaldte Redox-sag.

De syv har været efterforsket af Politiets Efterretningstjeneste i årevis og været sigtet for terror efter den milde terrorparagraf. Et forhold de aldrig blev tiltalt for. Her til middag faldt dommen: Ingen af de tiltalte skal i fængsel.

En blev idømt fem måneders betinget fængsel for vold, hærværk og hæleri med hackede oplysninger, mens tre andre fik 60 dages betinget fængsel for hæleri med de samme oplysninger. Tre andre tiltalte blev frifundet for alle anklagepunkterne.

Den store kontrast til den oprindelige tiltale er et signal til anklagemyndigheden, vurderer DRs retskorrespondent, Claus Buhr.

- Det er relativt lave straffe, der er givet her. Retten har givet anklagemyndigheden et smæk over fingrene. Det er en kæmpestor sag, efterforsket i årevis, hvor det nu ser ud til, at sagen er smuldret mellem fingrene på politiet, siger Claus Buhr.

Formelle fejl bag frifindelse

Anklagemyndigheden havde tiltalt de syv for at have hacket 6.000 personer, men kun ti af dem har politiet kontaktet og dermed nævnt i anklageskriftet. Men, loven kræver, at de forurettede beder politiet om at rejse en sag, før tiltalen kan blive til noget, og derfor har byretten kun dømt for ti tilfælde af hæleri med oplysningerne.

De tiltalte i sagen har udbedt sig betænkningstid om, hvorvidt de ønsker at anke dommen. Men det er ifølge Claus Buhr af den simple årsag, at ikke alle tiltalte var tilstede i Københavns Byret i dag.

- Det kan være, de skal ud og kontakte tusindsvis af mennesker, siger Claus Buhr.

Retten har samtidig afgjort, at Staten skal betale en del af de tiltaltes omkostninger i sagen. To af de tiltalte har tidligere siddet varetægtsfængslet i sagen.