Retskorrespondent: Vi mangler stadig mange svar i drabssagen om Kim Wall

Tekniske undersøgelser kan give flere af de svar, der mangler, fortæller retskorrespondent.

Københavns Byret afgjorde her til eftermiddag, at offentligheden fik ret til at høre den 46-årige ubådsejer Peter Madsens forklaring i den spektakulære sag. (Foto: Sarah Christine Nørgaard © Scanpix)

I dag fik både retten og offentligheden Peter Madsens fulde forklaring på, hvordan den svenske journalist Kim Wall ifølge ham døde under en ulykke i hans ubåd for knap fire uger siden.

Men trods hans detaljerede beskrivelse af, hvordan Kim Wall ifølge Peter Madsen blev ramt af et dødeligt slag fra en 70 kilo tung metalluge i ubåden, og hvordan han efterfølgende kastede hende over bord, er der stadig en lang række forhold, der mangler svar på i den spektakulære drabssag.

For mens Peter Madsen taler om en ulykke, mener anklagemyndigheden, at han dræbte den svenske journalist. Anklagemyndigheden mener også, at han parterede liget, men det afviser Peter Madsen selv.

I forhold til netop parteringen mangler der fortsat svar på en række tekniske undersøgelser, fortæller DR’s retskorrespondent, Trine Maria Ilsøe, der var tilstede under det fire timer lange retsmøde i Københavns Byret.

- Politiet mangler stadig at få svar fra størstedelen af de tekniske undersøgelser og prøver, som er blevet taget i ubåden og på Peter Madsen, forklarer hun.

- Disse svar indeholder måske svaret på en dødsårsag, og hvornår parteringen har fundet sted.

Peter Madsen er sigtet for manddrab og blev i dag fængslet i yderligere fire uger, fordi dommeren mener, at han ikke har givet en sammenhængende forklaring på, hvorfor liget af Kim Wall skulle ende i vandet. Ifølge dommeren er der begrundet mistanke om drab.

- Anklageren var ret tydelig. Han tror ikke på Peter Madsens forklaring, både i forhold til hvordan Kim Wall døde og i forhold til den efterfølgende partering, som Peter Madsen jo afviser, at han har foretaget, siger Trine Maria Ilsøe.

En del medier var mødt op foran Københavns Byret i dag. Her er det anklager Jakob Buch Jepsen, som svarer på spørgsmål. (Foto: 50090 Johan Nilsson/TT © Scanpix)

Peter Madsen skal mentalundersøges

Kim Wall blev meldt savnet torsdag aften den 10. august - samme dag som hun i selskab med Peter Madsen stævnede ud ombord på ubåden 'UC3 Nautilus'. En uge efter blev liget af den svenske journalist fundet ved i vandkanten ved Amager.

Liget manglede arme, ben og hoved, og der var ifølge politiet fæstnet metalstykker til kroppen for at undgå, at liget flød op til vandoverfladen.

Peter Madsen fortalte i dag, at han ikke ved, hvad der er sket med Kim Wall, efter han smed hende i vandet torsdag aften.

- Politiet leder stadig efter ligdelene og fortsætter nu efterforskningen med udgangspunkt i de over 650 henvendelser, som politiet har modtaget i sagen, forklarer Trine Maria Ilsøe.

Peter Madsen blev reddet i land i Dragør Havn fredag den 11. august efter en større redningsaktion. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

På dagens retsmøde beskrev politiet en række metalgenstande, som er fundet under en ransagning af Peter Madsens værksted. Peter Madsen afviste, at han kendte til de metalstykker, som var fastgjort til Kim Walls lig, og han afviste også, at han havde en sav med ombord på ubåden, da anklageren spurgte ind til det.

Byretten har nu besluttet, at Peter Madsen skal mentalundersøges forud for næste retsmøde den 5. oktober.

- Det er ikke usædvanligt i en formodet drabssag. Man gør det ofte for at klarlægge, hvilken type person man står overfor, og fordi den psykiske tilstand kan være afgørende for straffen, siger DR's retskorrespondent.

Politiet foretog en lang række tekniske undersøgelser af ubåden UC3 Nautilus søndag den 13. august i Københavns Nordhavn. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Peter Madsen: Ingen seksuel relation

Der har været rygter i offentligheden om, at Peter Madsen og Kim Wall kendte hinanden, før ubåden sejlede ud for fire uger siden.

Det blev der kastet lys over på dagens retsmøde, fortæller Trine Maria Ilsøe.

Peter Madsen fortalte i retten, at han ingen seksuel relation havde til Kim Wall, og at de ikke kendte hinanden i forvejen.

- Sidstnævnte stemmer overens med politiets tidligere melding om, at de alene har haft en faglig korrespondance forud for turen i ubåden, siger DR's retskorrespondent.

Kim Wall har arbejdet som freelancejournalist og har skrevet for en række udenlandske medier, eksempelvis The New York Times, The Guardian og Harper's Magazine. Hun skulle formentlig lave en reportage fra ubåden og interviewe Peter Madsen.