Retslæger: 16-årige pige ikke egnet til straf

Retslægerådet mener ikke, at en 16-årig pige, som siden januar har siddet varetægtsfængslet for at have knivstukket en klassekammerat, er egnet til almindelig straf.

Knivstikkeret fandt sted på Samsøgades Skole i Århus i januar. (© DR)

Den 16-årige skolepige, der siden januar har siddet varetægtsfængslet for at have stukket en klassekammerat med en kniv, slipper efter alt at dømme for en fængselsstraf, skriver stiften.dk.

Et flertal i Retslægerådet mener, at skoleeleven fra Samsøgades Skole ikke er psykisk egnet til almindelig straf.

Det oplyser politiadvokat Dorthe Møller Andersen fra Østjyllands Politi til Århus Stiftstidende.

Tirsdag gennemgik juristen sagsakterne, efter at statsadvokaten i går besluttede, at pigen ikke skal tiltales for drabsforsøg men for grov vold. Politiet har ellers hele tiden sigtet hende for drabsforsøg.

Fremmes som tilståelsessag

Den langvarige varetægtsfængsling af en skolepige på en lukket institution for kriminelle unge har skabt ravage blandt politikere og jurister. Men nu varer det sandsynligvis ikke længe, før der kan sættes et punktum i en retssal.

Dorthe Møller Andersen indstiller nemlig at sagen fremmes som tilståelsessag. Det vil sige uden bevisførelse og medvirken af vidner. Pigen vil så allerede i næste uge komme for en dommer i retten i Århus og - hvis hun tilstår - få en dom.

Mulig behandlingsdom

Hvis retten følger vurderingen fra Retslægerådet vil dommen ikke omfatte en frihedsstraf.

Det vil blive en behandlingsdom under psykiatrien.

Pigens forsvarer, advokat Henning Lyngsbo fra Århus, har i eftermiddag en samtale med sin unge klient om anklagemyndighedens udspil om en tilståelsessag.