Retsordførere: Stikkermobning er et problem for fængselsledelsen

Åbenhed, whistleblowerordning og en uafhængig klagemyndighed er blandt de løsninger, som politikerne peger på.

Mobning af fængselsbetjente, der står frem og fortæller om vold mod indsatte, er et problem, der skal løses af ledelsen, lyder det fra flere retsordførere. (© DR)

Det er et ledelsesmæssigt problem i Kriminalforsorgen, når fængselsbetjente holder tæt, dækker over magtmisbrug og mobber kollegaer, der fortæller sandheden.

Sådan er reaktionen fra en række retsordførere fra begge fløje i Folketinget efter, at 21Søndag i aftes kunne vise, hvordan fængselsbetjente fryses ude på arbejdspladsen, hvis de anmelder eller vidner mod kolleger, der har begået overgreb mod indsatte.

- Det her er et ledelsesansvar. Det er ledelsen, der skal tage fat her og ændre kulturen, forklarer retsordfører for Socialdemokratiet, Trine Bramsen.

Brug for åbenhed

For De Konservatives retsordfører, Mai Mercado, peger pilen også mod ledelsen i Kriminalforsorgen.

Hun kalder det "rystende", at den slags overhovedet kan forekomme ude i de danske fængsler.

For at komme problemet med dem-og-os-kulturen til livs mener hun, at der er behov for mere gennemsigtighed i fængslerne.

- For mig handler det her om, at Kriminalforsorgen har mulighed for at udøve god, synlig ledelse, og det kan man først gøre, når der er gennemsigtighed og gennemskuelighed. Så det handler om, at man får talt om episoderne, så man kan agere og handle på baggrund af dem, forklarer hun.

Skal løses i samarbejde med fagforening

Liberal Alliance peger også på, at ledelsen er nødt til at træde i karakter på dette område.

Retsordfører Simon Emil Ammitzbøll mener dog også, at ledelsen i samarbejde med fagforeningen skal få ændret den eksisterende kultur.

- Hvis ledelsen i Kriminalforsorgen og fagforeningen går sammen om at sætte fokus på de her problemer, og eventuelt kombinerer det med en whistleblower-ordning, så tror jeg, at man kan løse mange af problemerne, siger han.

Brug for uafhængig klagemyndighed

SF's retsordfører og formand for Folketingets retsudvalg, Karina Lorentzen, mener også, at det er ledelsens opgave at sikre, at medarbejdere kan påpege kritisable forhold på arbejdspladsen.

Hun mener dog også, at ledelsen skal udstyres med de rette værktøjer for at kunne løfte opgaven. Derfor så hun gerne, at der blev oprettet en uafhængig fængsels-klage-myndighed, som det kendes fra politiet.

- Det vil øge retssikkerheden både for den, som er under anklage, men også overfor de indsatte, der har været udsat for ulovlig magtanvendelser eller ukorrekt adfærd, siger hun.

Kender du også til vold mod indsatte eller fængselsbetjente, der dækker over hinanden? Så vil DR Nyheder gerne høre fra din historie. Du kan kontakte os på mail-adressen ldso@dr.dk.