Retspsykiateren var selv psykopat

Tusindvis af danske nazister og landsforrædere blev efter krigen mentalundersøgt af Max Schmidt. Ny forskning viser, at han selv var sindslidende.

Tre tidligere Frikorps Danmark soldater i retten. De blev kaldt landsforrædere og blandt andet dømt på metalundersøgelser lavet af retspsykiateren Max Schmidt. (© Scanpix)

Retspsykiateren Max Schmidt, der stod for mentalundersøgelsen af tusindvis af danske nazister og landsforrædere efter krigen, var selv sindslidende med psykopatiske træk.

Han udfærdigede erklæringer uden hold i ret meget andet end sine egne personlige fordomme, skriver Weekendavisen fredag på baggrund af den første, videnskabelige undersøgelse af psykiaterens mentalerklæringer. Flere af de anklagede blev dømt til døden og henrettet.

- De anklagede beskrives som mere psykisk syge og mere karakterafvigende, end præmisserne kan begrunde, og erklæringerne er farvede, nedsættende og polemiske, siger tidligere professor i ledelse på Handelshøjskolen Bøje Larsen.

Stor betydning for vores selvforståelse

Som led i en specialeafhandling i historie på Københavns Universitet har han i en alder af 65 gennemgået og analyseret et udvalg på 106 mentalerklæringer på landsforrædere udfærdiget af Max Schmidt.

Max Schmidts mentalerklæringer fik stor betydning for danskernes selvforståelse. De blev læst op i retssalene og flittigt citeret i pressen, og således blev befolkningen bekræftet i sin opfattelse af hvem, der blev nazister og landsforrædere.

Bøje Larsen har også som den første fundet tal, der viser, at Max Schmidt diagnosticerede dobbelt så mange anklagede som psykopater i forhold til andre læger, som undersøgte præcis den samme slags fanger.