Retssag i Tyskland: Var 21-årig terrorist eller kurér på vej til København?

En ung syrisk flygtning er tiltalt i Tyskland for at ville begå terror i København. Dommen er ventet i morgen.

Under stort sikkerhedsopbud har der i dag været retsmøde i sagen her ved byretten i Ravensburg. (© DR Nyheder)

Var en dengang 20-årig syrer i november 2016 på vej til København for at begå et terrorangreb, eller var han blot kurér for nogle andre, der planlagde at udføre et angreb?

Det spørgsmål bliver afgjort i morgen ved byretten i Ravensburg i Sydtyskland, hvor der i dag har været sidste retsmøde i sagen, inden dommen falder.

På anklagebænken sidder en nu 21-årig syrisk flygtning. Tiltalt for at planlægge et terrorangreb i den danske hovedstad.

Da han blev anholdt i Tyskland, havde den unge flygtning 17.000 tændstikker, en pakke fyrværkeri, 17 batterier, seks walkie-talkies og to køkkenknive i sin bagage.

Ifølge forsvarer Werner Haimayer var det aldrig meningen, den tiltalte skulle bygge en bombe af delene og detonere den i en stor menneskemængde i København. Han transporterede blot delelementerne for Islamisk Stat, skulle aflevere dem til en kontakt i København og ønskede ikke at dø i et bombeangreb, lyder argumentet.

Mobiltelefon er afgørende bevis

Den tiltaltes mobiltelefon fortæller dog en anden historie, mener anklager Marcus Höschle.

På den HTC-smartphone, som politiet fandt på syrerens bopæl i det sydligste Tyskland, lå afskedsbreve med tanker om martyrdøden og en vejledning til, hvordan de 17.000 tændstikker og de øvrige dele kunne blive til en bombe. En bombe, der skulle sprede død, skræk og rædsel i den danske hovedstad.

Stoppet ved grænsen

Så langt kom det dog aldrig. Den smilende unge mand med de venlige brune øjne havde ikke sine papirer i orden, da han i november 2016 forsøgte at rejse ind i Danmark på færgen fra Puttgarden til Rødby. Ifølge en betjent, der vidnede i retten, var manden ”usædvanligt rolig”, da han blev anholdt.

I bagagen lå delelementerne til bomben ubrugte, da det tyske politi tog imod IS-sympatisøren. De 1.000 kilometers togrejse fra hans hjem i Biberach op gennem Tyskland var forgæves.

Terrorist eller kurér

Den 19. juni begyndte retssagen så. I Ravensburg cirka 50 kilometer syd for den 21-åriges hjem i Biberach i den sydligste del af delstaten Baden-Württenberg. Det er her i det tidligere Karmelitterkloster, retsformanden skal afgøre, om den unge mand med de 17.000 tændstikker er kurér eller terrorist.

I retten i dag har en psykolog beskrevet den tiltalte som en ”usikker og ensom ung mand” med PTSD, der stadig var afhængig af den familie, han var rejst fra i Syrien. Han er af psykologer også blevet vurderet til at være højt begavet men med personlighedsforstyrrelser på grund af PTSD.

Han har indrømmet at have sympatiseret med Islamisk Stat og at have været villig til at følge befalinger derfra. Han har også erkendt at have købt dele til en hjemmelavet bombe og haft til hensigt at rejse til København med dem.

Der forventes at falde dom i sagen i morgen formiddag.

  • Tidslinje i sagen:

  • Juni 2015: Den tiltalte flygter fra Syrien.

  • Oktober 2016: Tysk politi har ham under observation.

  • 19. november 2016: Han bliver afvist ved den danske grænse.

  • 20. november: Manden bliver anholdt i toget på vej tilbage til Biberach.

  • 19. juni 2017: Retssagen i Ravensburg begynder.

  • 11. juli: Forsvarer og anklager procederer i sagen.

  • 12. juli: Dommen forventes at falde.