Retten prøver kurdisk kvindes udrejseforbud

Københavns Byret skal teste lovstramning, som forbyder statsborger at forlade Danmark. Kurdisk kvinde protesterer imod indgreb.

Danske Joanna Palani har været i Irak og Syrien for at kæmpe mod Islamisk Stat. Derfor har politiet frataget hende hendes pas. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

I september tog Københavns Politi passet fra den unge dansk-kurdiske kvinde Joanna Palani, efter hun havde deltaget i væbnet kamp i Irak.

Men ifølge hendes advokat, Thorkild Høyer, har politiet begået en fejl, og nu skal en dommer ved Københavns Byret se nærmere på politiets begrundelse.

Indgrebet skyldes en lovændring sidste forår.

Med loven ville Folketinget sætte en stopper for, at radikaliserede unge bliver rekrutteret og rejser ud til væbnede konflikter i Syrien og andre steder - og for eksempel slutter sig til Islamisk Stat.

Politiets afgørelse hviler angiveligt på, at Joanna Palani skulle have tilsluttet sig YPG, der er en kurdisk milits med tilknytning til PKK, Kurdistans Arbejderparti, som står på EU's og USA's terrorlister.

Klik på play. (Foto: Berlingske TV)

Selv har Joanna Palani fortalt, at hun med de kurdiske Peshmerga-styrker har kæmpet mod Islamisk Stat i Syrien. Hun har rang af sergent og har ansvar for at træne kvindeenheder.

Så vidt vides er det første gang, at et forbud mod udrejse bliver testet i retten. En dommer i Københavns Byret behandler sagen tirsdag.

  • Siden marts sidste år har i alt syv personer fået forbud mod at rejse ud af Danmark, har Rigspolitiet oplyst til Ritzau.
  • Østjyllands Politi har udstedt fire forbud, mens Midt- og Vestjyllands Politi, Københavns Vestegns Politi samt Københavns Politi hver tegner sig for et.

/Ritzau/