Richters redningsmand om lynet

- Der kommer et kæmpe drøn, og det rykkede bare gennem kroppen på mig, fortæller Jesper Skak Nielsen som var med til at redde fodboldspilleren Jonathan Richters liv, da lynet slog ned.

Jesper Skak Nielsen fra klubben Hvidovre IF gav hjertemassage til Jonathan Richter, lige efter fodboldspilleren blev ramt af et lyn den 20. juli. (Foto: DR © DR)

Det var kun lige begyndt at regne, da et lyn pludselig flængede himlen og satte en brat stop for en træningskamp mellem Hvidovre og FC Nordsjælland.

Det fortæller Hvidovre-spilleren Jesper Skak Nielsen, hvis hurtige reaktion ifølge lægerne var med til at redde FC Nordsjælland-spilleren Jonathan Richters liv, da lynet slog ned.

- Vi har lige scoret og er egentlig ved at give bolden op, da det begynder at regne helt vanvittigt. Egentlig så tyk regn, at vi knap nok kan se fra den ene side af banen til den anden, fortæller Jesper Skak Nielsen i Aftenshowet på DR1.

Der kommer et kæmpe drøn

Bolden blev givet op og sparket over i venstre side af banen, hvor Jonathan Richter og en modspiller begge hoppede op for at heade til den.

- I de splitsekunder bolden hænger deroppe, der bryder der et lyn frem på himlen, så går der en hvid søjle ned. Der kommer et kæmpe drøn, og det rykkede bare gennem kroppen på mig, fortæller Jesper Skak Nielsen.

Bagefter så han to medspillere og Jonathan Richter falde til jorden. Men da Jonathan Richter faldt uden at tage fra med armene, tænkte han med det samme, at noget var galt, og løb hen til ham.

- De har vendt ham om, og der kan jeg bare se, at han er helt væk, forklarer Jesper Skak Nielsen.

Hjertestarteren virkede ikke

Sammen med FC Nordsjællands fysioterapeut, Anders Jensen, begyndte han herefter at give Jonathan Richter mund-til-mund og hjertemassage.

Efter cirka tre minutter fik de også en hjertestarter ud på banen. Men da den to gange havde afvist at støde, måtte de fortsætte med hjertemassage og mund til mund indtil ambulancen cirka 12 minutter senere kom frem.

- Da de kom, havde jeg forventet, nu kommer redningsmændene. Men de sagde, at nu skulle vi egentlig bare fortsætte, fortæller Jesper Skak Nielsen i Aftenshowet.

Så mens ambulancefolkene gav Jonathan Richter ilt, fortsatte Jesper Skak Nielsen og Anders Jensen med mund-til-mund og hjertemassage.

- Det gjorde vi så, i det der næsten føltes som en evighed. Jeg tror, det var i tyve minutter ekstra, vi fortsatte med at give hjertemassage, fortæller han.

Udrykningen gav håb

Og da ambulancen endelig kørte af sted med Jonathan Richter, var Jesper Skak Nielsen alt andet end optimistisk - indtil han hørte udrykningen.

- Det var ligesom, det gav en et håb. Jeg tænkte, man kører ikke væk med udrykning, hvis der ikke er noget at komme efter, forklarer han.

Og han blev da også meget glad, da han senere hørte, at Jonathan Richter var vågnet af sit koma, og at han havde sagt sine første ord fra hospitalet.

- Det var fantastisk. Jeg havde slet ikke kunnet drømme om, at det kunne ske, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk