Rig kineser med pengetank på Jomfruøerne vil overtage B&O

PORTRÆT Det er en luksusglad kinesisk milliardær med firma og pengetank i Caribien, som forsøger at overtage Bang & Olufsen.

Allerede i juli 2012 købte Qi Jianhong sin første aktiepost i B&O på cirka 6 procent og fik samtidig til opgave at åbne en stribe B&O-butikker i Kina. Det nye samarbejde fejrede Qi Jianhong ved at invitere sin kinesiske ven, actionguruen, skuespilleren og produceren Jackie Chan, med til B&Os hovedkvarter i Struer. Skuespilleren ses til højre på billedet fra besøget i Struer. Der findes ikke mange billeder af rigmanden Qi Jianhong selv. (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

Det danske erhvervsklenodie Bang & Olufsen kan blive købt af en rigmand med formue og firma-adresse på De Britiske Jomfruøer.

For det er i det solrige caribiske øhav, at den kinesiske forretningsmand Qi Jianhong har placeret det selskab, som netop nu forsøger at overtage samtlige aktier i Bang & Olufsen.

Den mulige købers firmanavn er ikke det, som tidligere har været omtalt i den danske presse: Sparkle Roll Group Limited i Hongkong. Derimod er selskabsnavnet Sparkle Roll Group Limited (BVI) - og de sidste tre bogstaver gør en forskel. De afslører, at selskabet har sin adresse på De Britiske Jomfruøer, som rigmænd i årevis har brugt til at placere selskaber og store formuer.

Tirsdag ønskede hovedpersonen Qi Jianhong ikke at give interview om sine virksomheder eller sin købsinteresse i Bang & Olufsen til DR Nyheder. Heller ikke hans danske kommunikationsrådgiver Christian Grønning, partner i Kreab, var parat til at besvare spørgsmål om økonomien i selskabet på De Britiske Jomfruøer.

Dog bekræfter Grønning, at det netop er selskabet på Jomfruøerne, som er i dialog med Bang & Olufsens nuværende ejere om et muligt bud på B&O-aktierne – og at selskabet på Jomfruøerne er 100 procent privatejet af Qi Jianhong. Således er det en enkeltperson af kinesisk oprindelse, som kommer til at stå i spidsen for hæderkronede Bang & Olufsen, hvis handlen bliver til virkelighed.

God for cirka 8 milliarder

De Britiske Jomfruøer har i flere år været et kontroversielt sted at placere selskaber og formuer, fordi det kan være svært for andre landes myndigheder at få oplysninger om både regnskabstal, ejerforhold og skattehold derfra.

- Skattely som De Britiske Jomfruøer tilbyder typisk at hemmeligholde ejerforhold og regnskabsoplysninger og at undlade at udveksle oplysninger med andre landes myndigheder, siger Lars Koch programdirektør i udviklingsorganisationen Ibis.

Størrelsen på Qi Jianhongs formue er således ikke nem at opgøre for de over 30.000 B&O-aktionærer, som de kommende dage skal overveje, om de vil sælge deres aktier til kineseren.

Men den amerikanske avis Wall Street Journal fortæller, at Qi Jianhongs formue i 2015 kunne opgøres til cirka 8 mia. kinesiske Yaun. Det svarer til lidt over 8 mia. kroner, hvilket er næsten tre gange højere end Bang & Olufsens børsværdi i dag. Det er dog tvivlsomt, om Qi Jianhongs reelt råder over så mange frie penge – eller om hans formue er bundet op i virksomheder og ejendomme.

- Fantastisk virksomhed, fantastiske produkter, stærk ledelse

Først senere vil den kinesiske B&O-bejler stille op til et interview med DR Nyheder, lyder det fra kommunikationsbureauet Kreab, der er betalt af Qi Jianhong til at bistå ham i den opkøbsproces, som kan strække sig langt ind i 2016. Foreløbig må den danske presse nøjes med for-producerede skriftlige citater fra Qi Jianhong, hvori han både roser B&O – og forsøger at tale aktiekursen ned.

- Vi elsker B&O. Det er en fantastisk virksomhed med fantastiske produkter, en stærk ledelse og et attraktivt globalt potentiale, lyder en af de fremsendte kommentarer fra Qi Jianhong, der også fastslår, at han kun vil overtage Bang & Olufsen, hvis han får mulighed for at købe alle aktierne i selskabet til en god pris.

- Under alle omstændigheder er det en betingelse for at afgive et tilbud, at vi føler os sikre på, at det vil være muligt at overtage alle aktier i B&O til en pris, som vi finder rimelig. En pris, der afspejler firmaets potentiale, men også den markante usikkerhed og de investeringer, der er nødvendige for at sikre fremtidig udvikling og vækst, hedder det i beskeden fra Qi Jianhong.

Børsnoteret selskab i problemer

Udover at være formand og eneejer af Sparkle Roll Group Limited (BVI) er Qi Jianhong betydelig aktionær i det børsnoterede Hongkong-selskab Sparkle Roll Group Limited, som han har stået i spidsen for i flere år. Det Hongkong-baserede firma er ramlet ind i problemer på et afmattende luksusmarked i Kina. Både aktiekursen, omsætningen og indtjeningen er dykket de seneste år.

Hongkong-firmaet importerer vestlige luksusvarer som biler, ure, smykker og franske vine til det kinesiske marked - blandt andet forhandles bilmærkerne Bentley, Lamborghini og Rolls-Royce. Derudover sælger Hongkong-firmaet ure helt op i 100.000 kroner-klassen af mærkerne Richard Mille, DeWitt og Parmigiani og smykker fra det eksklusive Boucheron til kinesiske detailbutikker.

Men midt i de økonomisk turbulente tider har hovedpersonen Qi Jianhong i december 2015 forladt ledende poster i det børsnoterede Hongkong-selskab, da han gik fra jobbet som øverste chef for henholdsvis luksusbilafdelingen og afdelingen for eksklusive ure – uden nærmere forklaring på, hvorfor han trak sig tilbage.

Samtidig var han tilsyneladende i fuld gang med at gennemføre hemmelige samtaler med Bang & Olufsen-aktionærer om at købe deres aktier via sit private firma på Jomfruøerne. Allerede i november meddelte Bang & Olufsen til fondsbørsen i Danmark, at der stod en eller flere interesserede købere af Bang & Olufsen klar i kulissen. I fredags lød det så fra B&O-ledelsen, at der nu kun er én mulig køber tilbage af det traditionsrige danske firma.

Inviterede Jackie Chan til åbning

Den mulige køber viste sig tirsdag den 22. marts at være Qi Jianhong, og den kinesiske milliardær er totalt ukendt i det meste af Danmark. Men faktisk er det flere år siden, at B&O-ledelsen mødte ham for første gang.

Allerede i juli 2012 købte Qi Jianhong sin første aktiepost i B&O på cirka 6 procent og fik samtidig til opgave at åbne en stribe B&O-butikker i Kina. Det nye samarbejde fejrede Qi Jianhong ved at invitere sin kinesiske ven, actionguruen, skuespilleren og produceren Jackie Chan, med til B&Os hovedkvarter i Struer, hvor de to poserede sammen med B&O-topchef Tue Mantoni under et festligt arrangement.

Det gryende samarbejde mellem Qi Jianhong og Mantoni blev dengang udlagt som en lovende konstellation af parterne selv. Qi Jianhong skulle med sin store viden om det kinesiske luksusmarked sikre Bang & Olufsen en mere effektiv og indbringende fremmarch i Kina. Det havde B&O-toppen hårdt brug for efter år med skuffende resultater i Kina.

Hurtigt fik Qi Jianhong titel som formand for et rådgivningsorgan for Bang & Olufsen i Kina, mens Tue Mantoni måtte nøjes med næstformandsposten. Blot et halvt år senere udtrykte kineseren skuffelse over Bang & Olufsens præstationer i Kina.

- Lige nu går det ikke ret godt, men det skyldes hovedsagligt fejl på distributionssiden. For dårligt trænet personale, for lidt service og for kedelige butikker. Det skal der laves om på. B&O's brand og deres produkter er der ikke noget i vejen med, men forretningsstrategien for Kina skal laves helt om. Det ser jeg som mit job og min pligt, nu da jeg er blevet aktionær i koncernen, lød det selvsikkert fra den kinesiske forretningsmand i et sjældent interview med Dagbladet Børsen.

Samtidig afslørede Qi Jianhong, at han ville forsøge at få danske Bang & Olufsen til at producere flere produkter, der var designet præcist efter kinesernes smag.

- På samme måde som butikkerne ændrer udseende, mener jeg også, vi skal lave produkter specielt designet for det kinesiske marked, pointerede Qi Jianhong.

Qi Jianhong har de seneste 20 år beskæftiget sig med forbrugerne på det boomende kinesiske luksusmarked, og det bliver bemærket af flere kilder, at han ved meget om nyrige luksushungrende kinesere og formentlig har et velhavende og nyttigt netværk, der hjælper ham på vej med forretningerne.

Ingen elektronikerfaring på CV'et

Men hvad er det lige, som fornemme franske vine har med Bang & Olufsen at gøre? Og hvad hjælper det at kunne sælge biler fra Bentley, Lamborghini og Rolls-Royce, hvis man ikke har erfaring med produktion af lyd og billede i verdensklasse, lyder nogle af spørgsmålene i dag.

Erfaring med elektronikbranchen kan den kinesiske forretningsmand ikke fremvise på sit CV, og blandt andet derfor vurderer aktieanalytikere, at Qi Jianhong er en mindre egnet køber af Bang & Olufsen end store internationale elektronik-koncerner som Samsung, Apple og LG, der alle ville kunne bidrage til B&O med stordriftsfordele, knowhow og netværk i industrien – hvis de altså blot ville købe det danske firma.

Det vil de ikke. Og derfor er der i dag kun en enkelt kinesisk forretningsmand, som er parat til at give et samlet bud på aktierne i Bang & Olufsen. Selv er Qi Jianhong tavs som graven, når man spørger, hvilke planer han så har for B&O, og hvordan han vil hæve B&O-salget i Kina og andre steder på kloden?

Dog kan man se af regnskaber, at han i samarbejde med B&O-ledelsen har formået at hæve omsætningen i Kina i kraft af åbningen af en stribe B&O Play-butikker og onlinebutikker de seneste år.

Nåede ikke visionen inden deadline

Men det går for langsomt. Bang & Olufsen skulle have åbnet 50 nye butikker inden udgangen af 2013 via det nye samarbejde med Qi Jianhong. Han formåede dog blot at åbne omkring 30 butikker inden deadline. Og i dag – mere end to år senere - har B&O fortsat kun 45 butikker i Kina. På den baggrund er det tvivlsomt, om Bang & Olufsen og Qi Jianhong har fundet den rigtige melodi at spille på det gigantiske kinesiske marked, som er hans hjemmebane.

Ingen ved i dag, hvor meget Qi Jianhong er villig til at betale per aktie for at overtage kontrollen af Bang & Olufsen. Men kilder tæt på processen oplyser, at det er et spørgsmål om få måneder før et eventuelt købstilbud vil komme fra manden.

Bang & Olufsen-aktien blev tirsdag sidst på dagen handlet til 68,50 kroner. Det svarer til en samlet pris på lige under tre milliarder kroner for hele det hæderkronede firma, hvis alle aktionærer vil sælge til den pris.

Det er mange penge. Også for en rigmand med fødderne og formuen solidt plantet på en caribisk tropeø. Det er derfor en reel mulighed, at Qi Jianhong inden sommerferien vil trække følehornene til sig og efterlade Bang & Olufsen-aktionærerne uden et reelt købstilbud, hvis de nuværende ejere spiller kostbare.

En anden mulighed er, at kursen dykker betragteligt de næste måneder på Bang & Olufsens aktier, fordi mange mister troen på det traditionsrige danske firma. Sker dette, vil den kinesiske rigmand være klar til at byde på B&O-aktierne. Hans håb er at gennemføre et røverkøb af de helt store.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1144923545558168

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk