Rige følger udløbsdatoen mere end fattige

De højtlønnede følger i højere grad udløbsdatoen på madvarer end lavtlønnede som i stedet vurderer maden.

De højtlønnede følger i højere grad udløbsdatoen på madvarer end lavtlønnede som i stedet vurderer maden.

Løncheckens størrelse spiller en rolle, når der skal ryddes ud i køleskabet.

En ny undersøgelse fra FDB Analyse viser, at 45 procent af de højtlønnede tjekker udløbsdatoen, mens kun 28 procent af de lavtlønnede stoler på mærkningen.

Ifølge erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarers netmagasin FoodCulture.dk bruger de lavtlønnede i stedet syns-, smags- og lugtesansen til at finde sig frem til varens friskhed.

Rige frådser mere

- Jeg tror, at ens økonomi farver ens brug af mad. Hvis man har flere penge, kan det være, at man fråser lidt mere og stiller højere krav til det, man skal spise. Hvis du har lavere indkomst, har du måske mere omtanke og går mere op i, hvad man så kan gøre med maden, forklarer Lars Aarup, der er analysechef ved FDB.

Han tror, at dem, der smider mad ud, når det rammer datoen på pakken, er lidt for autoritetstro og stoler for lidt på deres sanser. Så i den forbindelse kan de højtlønnede lære lidt af dem med lavere indkomst.

63 kg. spild om året

Ifølge Klaus Jørgensen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, smider en gennemsnitsdansker 63 kg mad i skraldespanden om året.

Han opfordrer til, at man i højere grad tager sanserne i brug og tænker kreativt, når maden er på vippen til at blive for gammel.

- Friskhed betyder meget, når du skal bruge varen fersk, men en slatten gulerod kan jo sagtens bruges i en gryderet. Så det gælder om at overveje, om varen kan bruges i en anden sammenhæng, end den oprindelig var tiltænkt, siger Klaus Jørgensen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk