Rigmand betalte ingen niqab-bøder foran Folketinget: Kvinderne er bange

Rachid Nekkaz demonstrerede foran Christiansborg i dag, men han betalte ingen burkabøder.

Den fransk-algeriske forretningsmand Rachid Nekkaz bliver bedt om at flytte sig over på den anden side af vejen af politiet. Han er København for indfri sit løfte om at betale bøder, som er blevet udstedt for at overtræde tildækningsforbuddet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Den algeriske rigmand Rachid Nekkaz fik ikke brug for trække tegnebogen frem, da han stod foran Christiansborg i dag.

Ingen af indehaverne af de tre bøder, der er blevet skrevet ud for overtrædelse af beklædningsforbuddet i Danmark, dukkede nemlig op på slotspladsen i dag.

Rachid Nekkaz har opfordret til, at kvinder, der har fået bøde for at bære niqab, skulle sende bøderne til ham eller overrække dem til ham personligt - for så vil han betale dem.

Rigmanden oplyser, at han er blevet kontaktet af to i Danmark, som har fået bøder, men de har ikke sendt bøderne til ham efterfølgende. De to dukkede heller ikke op foran Christiansborg i dag.

- Grunden til det er, at kvinderne bliver truet med fængsel, hvis de bærer en niqab i Danmark. Så de er bange, lød det fra Rachid Nekkaz efter demonstrationen, hvor hans amerikanske kone oversatte til engelsk.

Har talt med kvinderne

Bøden for at bære niqab eller andre beklædningsgenstande, der dækker ansigtet, på et offentligt sted er 1.000 kroner. Beløbet stiger op til 10.000 kroner ved fjerde overtrædelse.

DF har længe ment, at lovgivningen burde indeholde fængselsstraf. DF lægger op til syv dages fængsel, og ved gentagelser kan der gives op til 14 dages fængsel, hvis det står til DF.

- Det er metoder, som kun diktatorer bruger, og de har ikke noget med demokrati at gøre, lyder det fra Rashid Nekkaz med henvisning til udskrivning af bøder og snak om fængselsstraf.

Han har dog talt med de kvinder, som har fået bøder, siger han til DR.

- De har sagt til mig, at de er bange, og at de har det ambivalent med at skulle forsvare deres egne rettigheder. Men jeg har besluttet, at jeg står til rådighed for at betale deres bøder – også på lang sigt.

Betaler også skatten

Der er dog en udfordring. For hvis Rashid Nekkaz betaler bøderne, skal kvinderne, som har fået bøden, betale skat. I Danmark er betaling af andres bøder nemlig skattepligtig indkomst for modtageren, da der er tale om en skattepligtig gave.

Men den klarer rigmanden også.

- Vi kender loven, og jeg er parat til at betale den skat, lyder det.

Tilbage i marts var Rachid Nekkaz også i København, og allerede da gav han udtryk for, at han ville betale alle bøder, der bliver givet til personer i niqab eller anden religiøs hovedbeklædning.

- Som menneskerettighedsaktivist fra Algeriet har jeg ret til at hjælpe alle verdens kvinder, der helt frivilligt ønsker at bære niqab. Det er et spørgsmål om frihed og respekt for borgerrettigheder, sagde han til DR Nyheder dengang.

Ifølge eget udsagn har Rachid Nekkaz i alt betalt over 1.500 bøder og brugt flere millioner kroner på at modarbejde tildækningsforbuddet i de europæiske lande.

Hans kamp startede således slet ikke i Danmark, men han har i de senere år betalt burka-bøder for muslimske kvinder i en række europæiske lande fra hjemlandet Frankrig til Belgien, Schweiz, Holland og Tyskland.

Nekkaz siger, at han fremover vil komme til Danmark hver måned, så længe det er nødvendigt. Næste gang er 9.-10. oktober.

Tildækningsforbuddet trådte i kraft i 1. august og siden har en kvinde i Hørsholm på Nordsjælland fået en bøde for at bære niqab, og en mand iklædt skimaske og bar overkrop har fået en bøde i Haderslev. Også en tyrkisk turist har også fået en bøde, da hun gik ind på en politistation med ansigtet tildækket.