Rigmand kommer til Danmark og betaler niqab-bøde fra Hørsholm

Den fransk-algeriske forretningsmand Rachid Nekkaz siger, at han vil betale bøder hver måned.

Rachid Nekkaz indledte kampen for muslimske kvinders rettigheder til selv at bestemme deres påklædning, da Frankrig i 2010 som det første europæiske land vedtog et tildækningsforbud. (Arkivbillede) (Foto: Str © Scanpix)

Det er kun få dage siden, at den første kvinde med niqab fik en bøde på 1.000 kroner, da hun befandt sig i Hørsholm Midtpunkt i Nordsjælland og brød med tildækningsforbuddet.

Men allerede nu står bøden til at blive betalt af den fransk-algeriske rigmand Rachid Nekkaz.

I en video på Facebook fra i torsdags, efter tildækningsforbuddet mod blandt andet burka og niqab var trådt i kraft, oplyser han, at han vil betale alle bøderne, når han kommer til København den 11. september.

Over for Berlingske bekræfter han dette igen mandag.

- Jeg vil være i København 11. september for at betale alle bøderne, og det vil jeg herefter gøre hver måned, for selv om jeg er imod niqab, så vil jeg altid forsvare frihedsrettigheder over hele verden. Friheden til at bære en niqab, såvel som friheden til ikke at bære en hijab, skriver han til avisen.

Betaler bøder i flere lande

Allerede i marts i år gav forretningsmanden udtryk for, at han ville betale alle bøder, der bliver givet til personer i niqab eller anden religiøs hovedbeklædning.

Det var, da han afholdte et pressemøde foran Christiansborg.

- Som menneskerettighedsaktivist fra Algeriet har jeg ret til at hjælpe alle verdens kvinder, der helt frivilligt ønsker at bære niqab. Det er et spørgsmål om frihed og respekt for borgerrettigheder, sagde han til DR Nyheder dengang.

Rachid Nekkaz har allerede betalt adskillige bøder i lande såsom Frankrig og Belgien, hvor loven har eksisteret i længere tid.

Dansk kvinde videreformidler kontakt

Når Rachid Nekkaz kommer til København i september, har danske Laila Belhaj stået for at videreformidle bøderne mellem de niqabklædte kvinder og forretningsmanden.

Hun har lavet et opslag på sin Facebookside, hvor hun beder de kvinder, der eventuelt får en bøde, om at sende dem til hende. Så vil hun sørge for, at Rachid Nekkaz får dem.

- Jeg hjælper fordi, at det er en menneskerettighed at bestemme, hvilket tøj man har på. Det skal vi overholde. Politikerne skal ikke bestemme, hvad man skal gå i. Hvad bliver det næste så, siger hun til DR Nyheder og uddyber:

- Nogle af de her kvinder lever i isolation nu. Det var de ikke før. Politikerne tror, at de har frigivet dem og gjort dem en tjeneste, men det har de ikke.

Rachid Nekkaz blev født i Frankrig af algeriske forældre og har tjent sin formue på ejendomsmarkedet.

Han beskriver sig selv som en sekulær muslim. Han indledte kampen for muslimske kvinders rettigheder til selv at bestemme deres påklædning, da Frankrig i 2010 som det første europæiske land vedtog et tildækningsforbud.

I grafikken neden for kan du få et overblik over, hvilke beklædninger, der er ulovlige og fører til en bøde. Du kan læse Rigspolitiets vejledning, om hvordan betjente skal agere i sager om mulige overtrædelser her.

(Foto: Grafik: Emil Thorbjönsson © DR Nyheder)
(Foto: Grafik: Emil Thorbjönsson © DR Nyheder)
Facebook
Twitter